Presne pred sto rokmi sa prvá žena stala členkou amerického Kongresu

NETKY.SK • 8 November 2016, 14:40 • 2 min
Presne pred sto rokmi sa prvá žena stala členkou amerického Kongresu

BRUSEL - Prípadné víťazstvo Hillary Clintonovej v dnešných amerických prezidentských voľbách by malo istú symboliku, keďže zvolenie prvej ženy do Bieleho domu by zodpovedalo stému výročiu zvolenia prvej ženy do amerického Kongresu. Upozornil na to dnes európsky týždenník Politico.

slovakia

left justify in out

Pred sto rokmi totiž tradičný utorňajší termín volieb v USA pripadol na 7. novembra a Jeannette Rankinová Pickeringová sa v tento deň zapísala do dejín ako prvá Američanka, ktorá získala vysokú federálnu funkciu, keď bola zvolená do Snemovne reprezentantov za svoj rodný štát Montana.

 

Pickeringová bola členkou republikánskej strany a jej zvoleniu do Kongresu predchádzala bohatá činnosť v boji za väčšie práva žien. Už počas štúdia sa angažovala v hnutí sufražetiek v štáte Washington, neskôr v New Yorku pomáhala pri vzniku Strany pre volebné práva žien a pracovala ako lobistka pre Americké národné združenie pre ženské volebné práva (NAWSA).

 

Pickeringová si svoj volebný úspech zopakovala aj v roku 1940, keď získala druhý mandát do Snemovne reprezentantov. Bola presvedčenou pacifistkou, a preto nepodporila vojenské intervencie USA ani v jednej z dvoch svetových vojen, v roku 1941 dokonca bola jediným členom Kongresu, ktorý nehlasoval za vyhlásenie vojny Japonsku po útoku na Pearl Harbor.

 

Za jej najväčší politický prínos sa považuje príprava zákona, ktorý sa nakoniec stal 19. dodatkom k Ústave, a ktorý ženám priznáva neobmedzené hlasovacie práva. Počas celého svojho politického života, ktorý trval viac ako šesť desaťročí, bojovala za rodovú rovnosť a presadzovanie občianskych práv.

 

Najnovšie prieskumy verejnej mienky dávajú Clintonovej najmenej trojpercentný náskok pred jej republikánskym súperom Donaldom Trumpom a miernou favoritkou bola aj v takzvaných nerozhodných štátoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona