Preslávil sa ikonickou penaltou, Panenka si vyslúžil poctu za celoživotný postoj

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 14:04 • 2 min
Preslávil sa ikonickou penaltou, Panenka si vyslúžil poctu za celoživotný postoj

PRAHA - Niekdajší československý futbalový reprezentant Antonín Panenka dostal za svoj celoživotný postoj poctu v podobe hlavnej ceny fair play. Už 70-ročného rodáka z Prahy, ktorého meno sa vďaka "vršovickému dloubáku" z víťazného finále ME 1976 v Belehrade stalo synonymom lišiackej realizácie pokutového kopu, považovali za jedného z najslušnejších futbalistov jeho éry.

slovakia

left justify in out

Počas kariéry dostal iba jednu červenú kartu. Sám zo seba si rád uťahoval, že nevedel faulovať a keď sa o to raz pokúsil, zranil sa. Džentlmenským vystupovaním si získal spoluhráčov, trénerov aj súperov. Nemecký brankár Sepp Maier sa naňho síce po pamätnom belehradskom finále dlho hneval, ale nakoniec mu aj on odpustil.

 



"Moje životné krédo alebo poslanie vo futbale bolo baviť divákov. Preto som sa vždy snažil povzniesť futbal trochu vyššie, než bolo obyčajné kopanie do lopty. Snažil som sa predviesť nejakú zaujímavú akciu, prihrávku, strelu alebo gól, aby to ľudí bavilo a aby sa prípadne o tom rozprávali v krčme a mali z toho dobrý pocit. Toto ocenenie snáď znamená, že sa mi to podarilo," povedal Panenka po prevzatí ceny od Českého klubu fair play, citoval ho web idnes.cz.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies