Preskúmanie zbraní a streliva môže trvať minimálne dva roky

NETKY.SK • 15 Február 2015, 10:53 • 2 min
Preskúmanie zbraní a streliva môže trvať minimálne dva roky

BRATISLAVA - Na Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru (PZ) do polovice tohto týždňa bolo fyzicky dodaných v rámci prebiehajúcej tretej zbraňovej amnestie 695 kusov zbraní a 134 dožiadaní týkajúcich sa skúmania streliva.

slovakia

left justify in out

Amnestia sa síce skončí 31. mája, no oficiálne pre pracovníkov  oddelenia balistiky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ sa skončí až po preskúmaní poslednej zbrane, či s ňou nebol spáchaný trestný čin a preskúmaním posledného kusu streliva. "Ak predpokladáme, že budeme vykonávať len 2000 skúmaní, tak pri súčasnom personálnom obsadení toto skúmanie bude trvať zo dva roky,“ uviedol pre TASR vedúci oddelenia balistiky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ Ján Zemeník. Logicky, podľa jeho slov, v prípade, ak dožiadaní bude viac, tak skúmanie potrvá aj dlhší čas.   

 

"Strelivo sme skúmali len v rámci druhej zbraňovej amnestie a musím konštatovať, že to bola ďalšia záťaž pre našich pracovníkov. Streliva odovzdali približne do 50.000 kusov, ale venovali sa mu stovky hodín práce. Celkovo bolo naň spracovaných 433 odborných vyjadrení, takže celkový počet našich znaleckých výstupov v druhej amnestii bol 4828, čo je o 1341 viac oproti prvej amnestii. Na základe konzultácií s vedením MV SR, ktoré sľúbilo maximálnu pomoc pri riešení personálneho a technického zabezpečenia, sme sa dohodli, že strelivo sa bude môcť odovzdávať aj v tejto tretej amnestii,“ zopakoval Zemeník.      

 

 

"Okrem mňa v súčasnosti pracuje v odvetví kriminalistickej balistiky 16 pracovníkov, vrátane štyroch civilných zamestnancov. Takže budeme to mať zase náročné, ak nám nevyjde ministerstvo v ústrety a nenavýšia nám požadované tabuľkové miesta, na ktoré už máme v predstihu vybraných ľudí. Podotýkam, že našou prioritou je najprv vyriešiť v stanovených termínoch trestnoprávne veci a až potom prídu na rad zbrane z amnestie. Súčasný stav je taký, že klasické prípady stíhame v hraničných termínoch, z čoho vyplýva, že obdobne, ako počas druhej amnestie, sa budú využívať v značnej miere nadčasové hodiny," priblížil ďalej pre TASR.      

 

Za dva mesiace v poradí tretej zbraňovej amnestie počas decembra a januára odovzdali občania na útvaroch PZ 757 nelegálne držaných strelných zbraní a 12.188 kusov streliva. Najviac zbraní bolo odovzdaných v Žilinskom kraji (130), nasleduje Bratislavský kraj (122) a Banskobystrický kraj (112). Najviac streliva odovzdali občania v Bratislavskom kraji (2875 kusov), nasleduje Košický kraj (2275) a Nitriansky kraj (2011). Informoval na začiatku februára tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.      

 

Tretia zbraňová amnestia začala platiť 1. decembra 2014 a potrvá do 31. mája 2015. Počas šiestich mesiacov môžu občania beztrestne odovzdať svoje nelegálne držané zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Zánik trestnosti činu nedovoleného ozbrojovania u týchto osôb umožnila novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú parlament schválil 16. októbra 2014 na návrh Ministerstva vnútra SR.      

 

Po dvoch úspešných amnestiách vyhlásených v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer 8000 nelegálne držaných zbraní, podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) očakáva, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť celkovo na 10.000.
       

"Už prvé dve zbraňové amnestie sa ukázali ako účinný nástroj v snahe znížiť počet nelegálne držaných zbraní. Pomohli znížiť kriminalitu páchanú so strelnou zbraňou o polovicu. Konkrétne, zo 440 takýchto skutkov v roku 2004 na 214 v roku 2013," uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies