Preskúmajú DNA lekára, ktorý mal vymieňať spermie darcov za vlastné

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 11:11 • 2 min
Preskúmajú DNA lekára, ktorý mal vymieňať spermie darcov za vlastné

ROTTERDAM - Súd v holandskom Rotterdame v piatok rozhodol o vykonaní testov DNA zosnulého lekára, ktorého obviňujú, že na umelé oplodnenie používal vlastné spermie a mohol takto splodiť až 60 detí.

slovakia

left justify in out

Vdova po Janovi Karbaatovi tak musí vydať na testy jeho osobné veci vrátane zubnej kefky či holiaceho strojčeka, čo doteraz odmietala.


Členovia rodín, ktoré lekára z takéhoto konania obviňujú, po rozhodnutí súdu začali spontánne jasať a tlieskať. „Znamená to pre mňa nesmierne veľa. Dúfame, že teraz dostaneme odpovede," cituje britská BBC Joeyho, ktorý je presvedčený, že Karbaat je jeho otcom. „Je to veľký krok vpred," vyhlásil pred novinármi aj právnik zastupujúci žalujúcu stranu.

Podľa rozhodnutia súdu výsledky testov DNA zosnulého lekára zostanú zapečatené, kým deti nepreukážu, že majú pádny dôvod domnievať sa, že Karbaat je ich otcom, píše BBC.

V prípade je stále mnoho nejasností. Karbaat počas svojho života testy DNA podstúpiť odmietol. Po tom, čo v apríli tohto roku zomrel, vykonaniu testov bránila jeho vdova.

Zlom v prípade však nastal začiatkom mája, keď sa Karbaatov „ oficiálny" syn rozhodol podstúpiť testy DNA a tie ukázali, že jeho otec bol darcom spermií najmenej v devätnástich prípadoch.

Celkovo je Karbaat podozrivý z toho, že až v 60 prípadoch vykonal umelé oplodnenie nie spermiami darcu, ktorého si žiadateľka vybrala, ale vlastnými. On sám sa v rozhovoroch označoval za „pioniera plošného oplodňovania".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies