Presadil som väčšiu transparentnosť v Audiovizuálnom fonde

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:12 • 2 min
Presadil som väčšiu transparentnosť v Audiovizuálnom fonde

Presadil som väčšiu transparentnosť v Audiovizuálnom fonde

slovakia

left justify in out

img

Minister kultúry Daniel Krajcer presadil väčšiu transparentnosť v Audiovizuálnom fonde. Nové pravidlá prideľovania dotácií jednotlivým projektom dnes odsúhlasilo aj sedem z deviatich členov Rady fondu.
Tie sa týkajú vzťahov členov Rady, Dozornej komisie, ale aj odborných komisií k žiadateľom a k projektom, ktoré sa uchádzajú o finančnú podporu z Fondu. "Som presvedčený, že som urobil správne rozhodnutie a som rád, že bolo akceptované," konštatoval.
Minister navrhol zásadnú zmenu smernice, ktorou sa odstráni konflikt záujmov tým, že žiadatelia o podporu nebudú súčasťou rozhodovacieho procesu o predkladaných projektoch. Doterajšia prax to umožňuje, čo vyvolávalo ostrú kritiku. Podľa Krajcera čiastočne oprávnene. Žiadateľmi tak už nebudú môcť byť členovia Rady, dozornej či odbornej komisie ani ich blízke osoby.
K takémuto riešeniu pristúpil z časového dôvodu. Vypracovanie novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ako aj s tým súvisiaci legislatívny proces trvá dlhšiu dobu. Audiovizuálnu tvorbu chce v budúcnosti riešiť koncepčne prostredníctvom zmien súčasne platných zákonov. Upravovať sa bude aj ustanovenie, ktoré sa týka odvolania členov Rady zo strany ministra kultúry.
Krajcer nemá informácie, že by sa niekto z členov Rady chystal po zmene smernice z nej odísť. Ak tak urobia, nepovažuje to za negatívnu informáciu. "Pokiaľ chce niekto odísť z prostredia, ktoré je transparentnejšie a vo výraznejšej miere zamedzuje možnému konfliktu záujmov, tak je to jeho vec," upozornil. Taktiež si nemyslí, že je správne, aby niekto, kto sedí v odbornej komisii, rozhodoval o svojich vlastných projektoch. Ak bude člen po novom v autorskom alebo inom realizačnom vzťahu k posudzovanému projektu, nezúčastní sa celého kola posudzovania. Na jeho miesto nastúpi náhradník.
Za nedodržiavanie zmenených pravidiel budú prísnejšie sankcie. Fond vyradí žiadosť predloženú v rozpore s novými pravidlami. Žiadateľ vráti poskytnuté prostriedky aj so zmluvnou pokutou v prípade, ak sa preukáže, že uviedol nepravdivé vyhlásenie.
Signatári Výzvy Audiovizuálnemu fondu sa v máji obrátili na vtedajšieho šéfa rezortu Mareka Maďariča, aby odvolal predsedu Rady Patrika Pašša, prípadne zvážil zodpovednosť ďalších zástupcov Rady. Za problematické považovali otázku konfliktu záujmov v komisiách a v Rade Audiovizuálneho fondu. Podľa nich 20 percent všetkých pridelených prostriedkov v prvom programe putovalo pre spoločnosti predsedu a podpredsedníčky Rady Petronely Kolevskej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona