Prerušený koncert Viva Europa! možno predsa odznie

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 15:24 • 2 min
Prerušený koncert Viva Europa! možno predsa odznie

BRATISLAVA - Koncert Viva Europa!, ktorý museli v sobotu predčasne ukončiť pre silnú búrku nad Bratislavou, si možno poslucháči napokon vypočujú až do konca.

slovakia

left justify in out

"Pozitívne reakcie návštevníkov koncertu, divákov, ktorí koncert sledovali pred televíznymi obrazovkami, zboristov, spoluorganizátorov, ale aj emotívne ohlasy na sociálnych stránkach festivalu nám dodávajú ambíciu koncert 'odohrať až do konca'. Kedy sa tak stane a či sa to podarí, najmä pre finančnú náročnosť projektu, je ešte otáznikom, ale urobíme všetko preto, aby sme toto veľdielo dotiahli do úspešného konca," prezradil riaditeľ festivalu Matej Drlička.


Galakoncert Viva Europa! sa konal pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a zároveň bol aj otváracím podujatím festivalu Viva Musica!. Z koncertu, ktorý pripravovali desať mesiacov a mali v ňom odznieť skladby v 24 jazykoch, nestihli umelci z 28 krajín odohrať ani polovicu. Zboristi z celej Európy pod vedením dirigenta Jozefa Chabroňa odspievali neskôr v interiéri nákupného centra Eurovea ešte päť skladieb v obklopení ľudí, ktorí sa prišli ukryť pred dažďom.

 

Odznela lotyšská ľudová pieseň Sway, jedna z najznámejších a najpopulárnejších holandských piesní To the Amsterdam Canals a slovenská Aká si mi krásna od Eugena Suchoňa. Svoje sólové skladby odspievali aj Mark Waters z Írska a Neli Andreeva z Bulharska. "Napriek a možno aj vďaka tomu, že nám príroda nedovolila dopovedať všetko, čo sme chceli, mám pocit, že sme zažili najsilnejší moment v histórii Viva Musica!. Naším cieľom bolo ukázať obrovskú silu a nekonečnú krásu európskej hudby, a to sa podarilo. Úprimne povedané, koncert prekonal moje očakávania. Toľko synergie, priateľstva a nebojím sa povedať lásky, som na koncerte ešte nezažil," dodal Drlička.


Festival Viva Musica! pokračuje v Bratislave až do konca leta. Koncerty sa budú konať každý piatok, pričom najbližšie sa 8. júla v Evanjelickom kostole na Panenskej ulici vo svojom recitáli predstaví svetoznámy violončelista Mischa Maisky v sprievode jeho dcéry, klaviristky Lily Maisky. Súčasťou festivalu je aj koncertná séria Hudba v sade (všade), ktorá ponúkne každú sobotu v Sade Janka Kráľa od 17:00 koncerty klasickej hudby v podaní slovenských umelcov.


Bližšie informácie záujemcovia a záujemkyne nájdu na webstránke www.vivamusica.sk alebo na www.facebook.com/vivamusicafestival.


Zostávajúci program 12. ročníka festivalu Viva Musica!:


8. júla - Mischa Maisky, 20:00, Veľký evanjelický kostol


15. júla - Spievankovo so symfonickým orchestrom, 17:00, Istropolis


22. júla - Edita Gruberová, 19:00, Nová budova Slovenského národného divadla


29. júla - Jean Rondeau: Bach Concertos, 20:00, Dóm sv. Martina


5. augusta - Pagagnini, 20:00, Ateliér Babylon


12. augusta - Richard Galliano Sextet, 20:00, Veľký evanjelický kostol


19. augusta - Kronos Quartet, 20:00, Veľký evanjelický kostol


29. augusta - záverečný koncert Milované piesne, 19:00, Nová budova Slovenského národného divadla

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona