Prerušenie liečby hypertenzie ohrozuje životy, upozorňujú lekári

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 12:05 • 2 min
Prerušenie liečby hypertenzie ohrozuje životy, upozorňujú lekári

BRATISLAVA - Až 70 percent pacientov s hypertenziou v Európe nedosahuje napriek liečbe cieľové hodnoty tlaku krvi, upozorňujú odborníci s tým, že pri dlhšom trvaní hypertenzie dochádza k poruchám prekrvenia rôznych orgánov a tým aj k poruchám ich činnosti.

slovakia

left justify in out

Ak sa vysoký krvný tlak cielene nesleduje a nelieči, môže sa prejaviť až cievnou príhodou vo forme srdcového infarktu, mozgovej porážky, vážnym poškodením obličiek či zlyhávaním srdca. Riziko srdcovocievnych chorôb pritom stúpa už pri hodnote, ktorá sa označuje za hornú hranicu "normálneho“ tlaku, teda 140/90 mmHg.


Podľa lekárov neexistuje žiadna iná choroba, ktorá by bola tak ľahko rozpoznateľná, a pritom tak často nepoznaná alebo nesprávne liečená. Asi polovica ľudí s vysokým krvným tlakom podľa nich o ňom vôbec nevie a druhá polovica o ňom síce vie, ale len polovica z nich sa správne lieči. Iba štvrtina pacientov s vysokým krvným tlakom je teda liečená tak, aby to malo efekt.


Viac ako 75 percent pacientov pritom potrebuje na dosiahnutie týchto hodnôt kombinovanú liečbu. Ak ale potrebujú viacero liekov, zvyčajne ich neužívajú správne. Až tretina pacientov s predpísanými viacerými antihypertenzívami lieky neužíva a takmer polovica užíva len jeden z predpísaných liekov na zníženie krvného tlaku. Stáva sa, že niektoré prestanú brať, zmenia si dávkovanie alebo úplne prestanú brať lieky aj počas niekoľkých dní či týždňov. Liečba artériovej hypertenzie však musí byť dlhodobá a väčšinou je celoživotná. Aj preto sa mnohí pacienti obávajú, že pravidelné užívanie viacerých liekov im môže poškodiť pečeň či obličky, a prerušením užívania si chcú tieto orgány "vyčistiť.“ Prerušenie liečby pri hypertenzii je však nebezpečné a môže ohroziť ich život. Môže totiž spôsobiť nekontrolované prudké zvýšenie tlaku krvi a byť "poslednou kvapkou“, po ktorej nasleduje infarkt či mozgová cievna príhoda, upozorňujú kardiológovia. Riziko prerušenia liečby u tých pacientov, ktorí sú liečení tromi tabletami denne je 2,5-krát vyššie ako u tých, ktorí sú liečení jednou tabletou. Toto riziko sa zvyšuje s počtom liekov i so zvyšujúcou sa dennou frekvenciou užívania. Riešenie preto odborníci vidia v takzvaných fixných kombináciách - spojení dvoch alebo troch liekov do jednej tablety.


Okrem liekov sú však ďalšími dvoma piliermi manažmentu artériovej hypertenzie aj správna životospráva, teda vylúčenie soli, cigariet a alkoholu, zníženie nadváhy, pravidelný pohyb, a spolupráca pacienta s lekárom. Hypertenziou sa to síce začína, na konci by však nemal byť infarkt, ale vhodne zvolená a účinná terapia, ktorú pacient dokáže celoživotne dodržiavať, konštatujú kardiológovia.


Pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o srdcovocievne ochorenia, je k dispozícii webstránka www.presrdce.eu, kde sú dostupné komplexné informácie o všetkých rozšírených kardiovaskulárnych ochoreniach, ich príznakoch a príčinách vzniku, prevencii, diagnostike, liečbe, ale tiež praktické rady pre pacientov a ich blízkych, ktoré im pomôžu zvládať ochorenie a jeho liečbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona