Prerozdeľovanie eurofondov preverí Európsky úrad pre boj proti podvodom

NETKY.SK • 4 August 2017, 09:35 • 2 min
Prerozdeľovanie eurofondov preverí Európsky úrad pre boj proti podvodom

BRATISLAVA - Na rozdeľovanie eurofondov v rámci výziev na výskum a inovácie sa pozrie Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok (3.8.) Európska komisia, ktorá požiadala úrad o preskúmanie celej záležitosti ohľadom eurofondov. "Čo sa týka predmetných výziev, do dnešného dňa neboli komisii vykázané žiadne výdavky. Na základe analýzy celej záležitosti komisia slovenské orgány informovala, že žiadosti o platbu v rámci predmetných výziev spracuje až po ukončení kontroly výberového procesu a prijatí primeraných nápravných opatrení," uvádza v stanovisku EK.

 

Podľa zásady zdieľaného hospodárenia, ktorou sa riadi politika súdržnosti, sú podľa komisie členské štáty zodpovedné za nediskriminačný a transparentný výber a financovanie projektov spolufinancovaných z prostriedkov EÚ v plnom súlade s právnymi predpismi EÚ aj daného štátu. "Európska komisia zakaždým podnikne všetky kroky, aby sa každé euro z rozpočtu EÚ vynaložilo rozumným a efektívnym spôsobom," dodala EK.

 

Pri čerpaní eurofondov na výskum by mali nastať zmeny. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko navrhuje, aby sa problematická výzva na dlhodobý strategický výskum a vývoj zrušila. Pre vysoké školy sa má vypísať nová výzva. Uviedol to po štvrtkovom (3.8.) rokovaní Koaličnej rady. Opozícia pre kauzu rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie žiada odchod ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva.

 

Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na jeho odvolanie. "Odvolanie ministra Plavčana za obrovský škandál s peniazmi určenými na vedu a výskum by bolo minimálnym gestom slušnosti voči občanom," uviedla Veronika Remišová z opozičného OĽaNO-NOVA. Rozdeľovanie eurofondov rieši aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ministerstvo školstva sa k policajnej kontrole nevyjadruje, šéf rezortu však víta činnosť kompetentných orgánov.

 

Výzva na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je už podľa rezortu školstva uzavretá. Po jej uzavretí už podľa Plavčana prebieha štandardná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR.

 

Pri druhej problematickej výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, na ktorú upozornili rektori vysokých škôl a predseda Slovenskej akadémie vied, požiadal minister o kontrolu Európsku komisiu. Keďže táto výzva je stále otvorená, do ukončenia kontrol bol proces schvaľovania projektov pozastavený.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies