Prepustenú kresťanku v Sudáne opäť zatkli na letisku

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 16:06 • 2 min
Prepustenú kresťanku v Sudáne opäť zatkli na letisku

KÁHIRA - Sudánske úrady dnes znovu zatkli na smrť odsúdenú kresťanku, ktorú len v pondelok prepustili z väzenia. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj zo Sudánu.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja 27-ročnú Marjam Jahju Ibráhímovú dnes zadržali spolu s jej manželom a deťmi, keď chceli nastúpiť do lietadla na letisku v sudánskej metropole Chartúm. 

 

Sudánske úrady sa napokon podvolili silnému medzinárodnému tlaku. Odvolací súd v pondelok nariadil prepustenie Ibráhímovej a zrušenie pôvodného rozsudku. Dôvod opätovného zatknutia zatiaľ nie je známy.

 

Ibráhímovú v máji odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo. Súd ju uznal vinnou z odpadlíctva a z cudzoložstva, pretože jej sobáš s americkým občanom Danielom Wanim v roku 2012 označil za neplatný na základe islamského práva šaríja, ktoré v Sudáne platí od 80. rokov minulého storočia. 

 

Keďže sa odsúdená odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery a vrátiť sa k islamu, uložili jej najvyšší trest - 100 rán bičom a smrť obesením. Mladá Sudánka dokonca počas pobytu za mrežami porodila svoje druhé dieťa. Vo väzení s ňou bol aj jej 18-mesačný syn.  

 

Prípad Ibráhímovej vyvolal vo svete pobúrenie. Sudánsku vládu vedenú islamistami vyzývali na rešpektovanie slobody výberu vierovyznania aj západné veľvyslanectvá a sudánski aktivisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona