Prepustenie zamestnanca v slovenskej firme je lacnejšie ako v západnej Európe

NETKY.SK • 17 August 2015, 12:24 • 2 min
Prepustenie zamestnanca v slovenskej firme je lacnejšie ako v západnej Európe

BRATISLAVA - Náklady na prepustenie zamestnanca sú na Slovensku stále v priemere nižšie ako v krajinách západnej Európy. Podobne je to aj v ostatných štátoch strednej a východnej Európy.

slovakia

left justify in out

Najdrahšie je prepúšťanie v Taliansku, Švédsku, Belgicku a Luxembursku. Vyplýva to z najnovšej štúdie International Dismissal Survey siete advokátskych kancelárií Deloitte Legal, ktorá porovnáva podmienky a náklady na prepustenie zamestnancov v 31 štátoch.

 

Niektoré krajiny podľa štúdie nedávno zmenili svoje právne predpisy upravujúce problematiku prepúšťania zamestnancov. Legislatíva sa zmenila napríklad v Belgicku, Holandsku alebo Taliansku. „Náklady na prepustenie zamestnancov sú v západnej Európe vo všeobecnosti vyššie ako v strednej Európe,“ uviedla vedúca advokátka kancelárie Deloitte Legal Miroslava Terem Greštiaková.

 

„Slovensko sa v rámci prepočtov našej štúdie zaradilo medzi krajiny s vyššími nákladmi na prepustenie len v prípade stredne dlhej praxe, a to pri ukončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov. V prípade skúsených zamestnancov a zamestnancov bez praxe sme stále skôr na konci rebríčka,“ dodal advokát Róbert Minachin.

 

Štúdia ukázala, že vo väčšine krajín je minimálny rozdiel v nákladoch na prepustenie zamestnanca z organizačných dôvodov a z dôvodov na strane zamestnanca, ktorými sú napríklad zdravotné dôvody, porušenie pracovných povinností či neuspokojivé pracovné výsledky. Do úvahy sa pritom brali faktory, ako je minimálna výplata odstupného na základe zákona, ako aj náklady na „odstupné“ nad rámec zákona s cieľom dosiahnuť dohodu so zamestnancom.

 

„Vo všeobecnosti je rozhodujúcim faktorom pri výške nákladov na prepusteného zamestnanca najmä dĺžka trvania pracovného pomeru. Náklady sa ďalej zvyšujú aj dĺžkou výpovednej doby, ktorá je pre jednotlivé jurisdikcie odlišná,“ vysvetlila Greštiaková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona