Prepustenie amerického vojaka kritizuje Afganistan aj republikáni

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 11:53 • 2 min
Prepustenie amerického vojaka kritizuje Afganistan aj republikáni

KÁBUL - Afganskej vláde sa nepáči dohoda medzi Spojenými štátmi a militantným hnutím Taliban, na základe ktorej Washington výmenou za svojho vojaka Bowa Bergdahla prepustil piatich podozrivých teroristov zadržiavaných na základni v kubánskom Guantáname.

slovakia

left justify in out

Tí teraz poputujú do Kataru. Kábulu však tento postup prekáža, keďže to považuje za porušenie medzinárodného práva. "Žiadna vláda nemôže presúvať... väzňov do tretích krajín," uvádza sa v stanovisku afganského ministerstva zahraničných vecí. K celej záležitosti by sa mal ešte v pondelok vyjadriť aj odstupujúci afganský prezident Hámid Karzaj. Toho údajne Američania pri dohadovaní výmeny "obišli".

Kauza vyvolala ostré reakcie aj v Spojených štátoch, kde dohodu kritizujú niektorí predstavitelia Republikánskej strany. Ku kritikom sa zaradil aj prominentný senátor John McCain, ktorý sa počas vojny vo Vietname sám stal vojnovým zajatcom. Členov Talibanu, ktorých Washington "vymenil" za Bergdahlovu slobodu, označil za "najrizikovejšie možné osoby". "Pre mňa je znepokojujúce, že na zozname prepustených sa ocitli práve Talibanci," uviedol. 

 

Jediný známy americký vojak zadržiavaný v Afganistane militantným hnutím Taliban je už na slobode po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal najmä Katar. Ten súhlasil s prijatím piatich väzňoch, ktorých Američania zadržiavali v kontroverznom zariadení na kubánskom Guantáname. Bola to hlavná podmienka členov Talibanu na prepustenie seržanta Bergdahla. Ten prežil vo svojom afganskom zajatí päť rokov, pričom pred tromi rokmi sa neúspešne pokúsil o útek. 

 

O Bergdahlovom prepustení na tlačovej konferencii v Bielom dome informoval samotný americký prezident Barack Obama, ktorý pred novinárov predstúpil spoločne s rodičmi zajatého vojaka. Obama zároveň verejnosť ubezpečil, že väzni presunutí do Kataru nepredstavujú žiadne riziko pre bezpečnosť Spojených štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies