Prepustené zdravotné sestry definitívne vyhrali

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 13:39 • 2 min
Prepustené zdravotné sestry definitívne vyhrali

ŽIAR NAD HRONOM - Tri zdravotné sestry, ktoré sa s prevádzkovateľom Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom súdili o neplatnosť výpovede zo zamestnania, dosiahli definitívne víťazstvo.

slovakia

left justify in out

Po Eve Kollárovej, ktorá s bývalým zamestnávateľom uzavrela mimosúdnu dohodu o urovnaní ešte 5. marca, dosiahli podobné dohody aj jej bývalé kolegyne Mária Dulajová a Denisa Wagnerová. Na základe nich im firma Nemocnice a polikliniky, ktorá hronskožiarsku nemocnicu prevádzkuje, zaplatila náhradu vo výške ich priemerných miezd za deväť mesiacov a trovy súdnych konaní. Zároveň s nimi právoplatne ukončila pracovný pomer, keďže vrátiť sa pracovať späť do žiarskej nemocnice už nemali záujem.

 

„Teším sa, že sa to všetko skončilo. Dúfam že sa už nebudem musieť dávať do ďalšieho sporu, lebo je to zaťažujúce na psychiku, je to veľmi stresujúce. Myslela som si, že ak mám pravdu, bude to jednoduchšie. Ale keby som bola znova v podobnej situácii, išla by som do toho opäť, človek si musí vydobyť pravdu a nech aj druhí vidia, že sa to dá,“ povedala pre agentúru SITA Wagnerová s tým, že práve dnes jej na účet prišli peniaze na základe dohody o urovnaní. 

 

Eva Kollárová, Mária Dulajová a Denisa Wagnerová ako jediné zo zhruba 150 zdravotných sestier Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom koncom marca 2012 odmietli podpísať dodatok k pracovnej zmluve rozdeľujúci ich úväzok na 35 percent výkonu zdravotnej sestry a 65 percent výkonu administratívnej pracovníčky – manažérky dokumentácie pacienta. Následne dostali k začiatku apríla ako jediné výpoveď z organizačných dôvodov, čo napadli na súde. Podľa nich bolo pravým dôvodom ich prepustenia práve odmietnutie dodatku, ktorým chcel zamestnávateľ obísť zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier, a ostatné kolegyne podpísali dodatky pod hrozbou výpovede. 

 

Dulajová súdny spor právoplatne vyhrala už v januári, keď krajský súd v odvolacom konaní potvrdil rozsudok okresného súdu z apríla minulého roka o neplatnosti výpovede. Odporca podľa súdu nepreukázal, že by sa bola navrhovateľka stala v dôsledku jeho rozhodnutia o organizačnej zmene nadbytočná. „Organizačná zmena prijatá rozhodnutím zamestnávateľa navodzuje dojem účelovosti, keďže bola prijatá len na obdobie troch mesiacov, a to do skončenia výpovednej lehoty zdravotných sestier, ktoré odmietli podpísať dohodu o zmene pracovných podmienok,“ uvádza sa v rozhodnutí súdu. Ak by však Dulajová neuzavrela dohodu o urovnaní, musela by sa odškodnenia domáhať v ďalšom súdnom spore.

 

V prospech Wagnerovej rozhodol Okresný súd v Žiari nad Hronom koncom januára, proti čomu sa odporca začiatkom marca odvolal, ale v utorok vzal odvolanie späť. V prípade Kollárovej nerozhodol ani prvostupňový okresný súd, žalobu stiahla po uzavretí mimosúdnej dohody. „Bol som od začiatku presvedčený, že to vyhráme. Páči sa mi, že súdy zaujali rigorózny postoj,“ komentoval definitívne víťazstvo zdravotných sestier ich právny zástupca Ján Paučo. 

 

Riaditeľ Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom a zároveň cez firmy B&K equity a NaP Holding spolumajiteľ firmy Nemocnice a polikliniky Rastislav Kubáň uviedol, že všetkým trom zdravotným sestrám želá veľa šťastia v ich aktuálnom zamestnaní aj osobnom živote. „Som rád, že drvivá väčšina zdravotných sestier pochopila stav, ktorý postihol v tom čase všetky nemocnice v súvislosti s likvidačným zákonom o minimálnych mzdových nárokoch sestier a nepozerala sa iba na chiméru zvýšených miezd na úkor možného ohrozenia podstaty činnosti nemocnice, čo je, a vždy bude, poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ dodal Kubáň v stanovisku k mimosúdnym dohodám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies