Prepustené krajčírky zo svidníckej textilky si len ťažko nájdu prácu

NETKY.SK • 6 Apríl 2011, 07:32 • 2 min
Prepustené krajčírky zo svidníckej textilky si len ťažko nájdu prácu

Prepustené krajčírky zo svidníckej textilky si len ťažko nájdu prácu

slovakia

left justify in out

Väčšina zo zamestnancov textilnej spoločnosti I.C.A., s. r. o. so sídlom vo Svidníku, ktorí majú prísť o prácu v rámci hromadného prepúšťania, pravdepodobne skončí v evidencii úradu práce. V textilke je celkove ohrozených sto pracovných miest, pričom ide hlavne o robotnícke profesie ako šičky, žehliarky či pracovníčky pri pásovej výrobe.
      Viktor Guman z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove (ÚPSVaR), do ktorého pôsobnosti patrí aj okres Svidník, uviedol dnes pre TASR, že v spomínanom okrese bola ku koncu februára disponibilná miera nezamestnanosti na úrovni 19,5 %. V číselnom vyjadrení to znamená, že úrad vo svojich zoznamoch eviduje 3335 uchádzačov o prácu.
      "V súčasnosti evidujeme vo Svidníckom okrese len 48 voľných pracovných miest nahlásených zamestnávateľmi. Medzi nimi však nie je ani jedno, ktoré sa zhodovalo s robotníckymi profesiami, ktoré majú byť v spomínanej firme zrušené. Päť takýchto miest najbližšie evidujeme v Bardejove," konštatoval Guman.
      Svidnícka odevná firma, ktorá patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne, nahlásila na úrad práce hromadné prepúšťanie vo februári. To sa má, podľa Gumana, realizovať v piatich etapách, pričom v prvej má prísť o prácu 50 ľudí, ktorým od apríla plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Rušenie ďalších 50 pracovných miest je nahlásené v mesačných intervaloch od mája do augusta.
      Guman spresnil, že spoločnosť tento krok odôvodnila pretrvávajúcim negatívnym dopadom hospodárskej krízy na ekonomiku a poklesom objednávok na rok 2011. Ako ďalší dôvod vedenie spoločnosti uvádza problémy s vysokým percentom dennej neprítomnosti zamestnancov v práci pre práceneschopnosť či ošetrovanie členov rodiny.
      Odevná firma zameraná na výrobu pánskej konfekcie vo Svidníku, vtedy ešte pod názvom SVIK, zamestnávala do roku 2007 približne 900 zamestnancov. Guman TASR potvrdil, že v roku 2008 prišlo o prácu vyše 230 ľudí, nasledovalo aj ďalšie znižovanie stavov. V roku 2010 sa nástupníckou spoločnosťou stala I.C.A., ktorá už v minulom roku prepustila 70 ľudí. Pred posledným nahláseným hromadným prepúšťaním mala niečo vyše 400 zamestnancov.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona