Prepustená zdravotná sestra dosiahla mimosúdnu dohodu

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 16:45 • 2 min
Prepustená zdravotná sestra dosiahla mimosúdnu dohodu

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý zamestnávateľ jej zaplatí náhradu vo výške jej priemernej mzdy za deväť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Firma Nemocnice a polikliniky dnes uzavrela mimosúdnu dohodu o urovnaní s Evou Kollárovou, jednou z troch zdravotných sestier, ktoré sa s touto firmou súdili o neplatnosť výpovede zo zamestnania vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Žiari nad Hronom, ktorú táto firma prevádzkuje. Bývalej zamestnankyni má zaplatiť náhradu vo výške jej priemernej mzdy za deväť mesiacov, trovy súdneho konania aj náklady na advokáta. Súčasťou dohody je aj Kollárovej ukončenie pracovného pomeru v nemocnici. „Na zaplatenie majú lehotu 10 dní, až potom stiahneme žalobu. Ak nezaplatia, je tam aj zmluvná pokuta. Myslím si, že takúto dohodu mohli uzavrieť aj skôr, ale asi predpokladali, že tie spory vyhrajú,“ povedal pre agentúru SITA Kollárovej právny zástupca Ján Paučo. Verí, že podobné dohody uzavrú Nemocnice a polikliniky aj s ďalšími dvoma zdravotnými sestrami, inak si budú odškodnenie za neplatnú výpoveď vymáhať súdnou cestou. 

 

Eva Kollárová spolu s kolegyňami Máriou Dulajovou a Denisovu Wagnerovou ako jediné zo zhruba 150 zdravotných sestier Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom koncom marca 2012 odmietli podpísať dodatok k pracovnej zmluve rozdeľujúci ich úväzok na 35 percent výkonu zdravotnej sestry a 65 percent výkonu administratívnej pracovníčky – manažérky dokumentácie pacienta. Následne dostali k začiatku apríla ako jediné výpoveď z organizačných dôvodov, čo napadli na súde. Podľa nich bolo pravým dôvodom ich prepustenia práve odmietnutie dodatku, ktorým chcel zamestnávateľ obísť zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier. 

 

Ostatné kolegyne podpísali dodatky pod hrozbou výpovede. Dulajová už spor definitívne vyhrala, keď rozsudok okresného súdu o neplatnosti výpovede z apríla minulého roka potvrdil v januári v odvolacom konaní Krajský súd v Banskej Bystrici. Odporca podľa súdu nepreukázal, že by sa bola navrhovateľka stala v dôsledku jeho rozhodnutia o organizačnej zmene nadbytočná. Rovnako 29. januára rozhodol Okresný súd v Žiari nad Hronom aj v prípade Wagnerovej. V prípade Kollárovej zatiaľ nerozhodol ani prvostupňový okresný súd, ktorý jej pojednávanie koncom januára odročil, pretože právny zástupca odporcu trval na vypočutí riaditeľa hronskožiarskej nemocnice Rastislava Kubáňa. 

 

„Som veľmi rada, že sa dostalo spravodlivosti zadosť. Minulý mesiac som bola nemilo prekvapená, že sa pojednávanie odročilo. Môj prípad sa naťahoval najdlhšie a teraz sa to otočilo tak, že je prvý ukončený. Som rada, že to už mám za sebou, verím, že aj kolegyne sa čoskoro dohodnú, ony už nemajú nič stratené,“ povedala pre agentúru SITA Kollárová. Dodala, že očakávaného ospravedlnenia od riaditeľa nemocnice sa nedočkala. Všetky tri prepustené sestry už nemajú záujem vrátiť sa pracovať do nemocnice v Žiari nad Hronom, zamestnané sú v nemocniciach v Bratislave a Martine. 

 

Riaditeľ všeobecnej nemocnice s poliklinikou a zároveň cez firmy B&K equity a NaP Holding spolumajiteľ firmy Nemocnice a polikliniky Rastislav Kubáň uviedol, že spor s pani Kollárovou sa vedenie firmy rozhodlo ukončiť dohodou na odporúčanie právnych zástupcov, pretože dnes už je bezpredmetný vzhľadom na aktuálne zrušený zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a zbytočne zaťažuje rozpočet spoločnosti. „Som rád, že drvivá väčšina zdravotných sestier pochopila stav, ktorý postihol v tom čase všetky nemocnice v súvislosti s likvidačným zákonom o minimálnych mzdových nárokoch sestier a nepozerala sa iba na chiméru zvýšených miezd na úkor možného ohrozenia podstaty činnosti nemocnice, čo je, a vždy bude, poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ uviedol Kubáň v stanovisku, ktoré namiesto odpovedí na otázky poslal agentúre SITA a aj iným médiám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies