Prepúšťanie zamestnancov ČSA sa nedotkne liniek na Slovensko

NETKY.SK • 25 September 2014, 12:56 • 2 min
Prepúšťanie zamestnancov ČSA sa nedotkne liniek na Slovensko

BRATISLAVA - Plánované prepúšťanie zhruba tretiny zamestnancov Českých aerolínií (ČSA) nebude mať podľa spoločnosti žiadny vplyv na prevádzku jej pravidelných liniek z Prahy do Bratislavy a Košíc.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca ČSA Daniel Šabík s tým, že redukcia zamestnancov súvisí s vyradením šiestich lietadiel Airbus A320 z flotily spoločnosti.

 

Ako ČSA už skôr oznámili, z približne deväťsto zamestnancov plánujú uvoľniť okolo 280. Ku koncu augusta mali vyše 230 pilotov, takmer štyristo palubných sprievodcov a 270 administratívnych pracovníkov. Redukcia počtu zamestnancov sa dotkne zhruba 70 pilotov, 150 palubných sprievodcov a 60 pracovníkov v administratíve. "České aerolínie sa v spolupráci so svojimi partnermi z aliancie SkyTeam snažia zmierniť dopady redukcie a sprostredkovať pre niektoré profesie pracovné uplatnenie. Napríklad zo strany Korean Air alebo Aeroflotu je priestor zamestnať väčšinu pilotov Airbus A320, pre ktoré České aerolínie už nebudú mať uplatnenie," uviedla spoločnosť. 

 

Odborová organizácia palubných sprievodcov v reakcii na redukciu zamestnancov vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Vedenie ČSA uistilo cestujúcich, že to nemá žiadne dopady na prevádzku spoločnosti. "Všetky lety Českých aerolínií budú naďalej štandardne vypravované podľa platného letného letového poriadku," oznámila spoločnosť. Redukcia pracovných miest je podľa ČSA vždy veľmi nepríjemný a nepopulárny krok, ale nemôžu si dovoliť dlhodobo zamestnávať pracovníkov bez uplatnenia. "Bez výrazného zníženia jednotkových nákladov na úroveň konkurencie České aerolínie nemôžu dokončiť svoju reštrukturalizáciu a ozdravenie," uviedli ČSA. 

 

ČSA majú v súčasnosti 23 lietadiel, z toho deväť A319, šesť A320, jedno A330, štyri ATR 72 a tri ATR 42. Od zimnej letovej sezóny 2014/2015 nebudú využívať šesť lietadiel A320, pre ktoré nemajú celoročné, kontinuálne a ekonomicky zmysluplné využitie. Aerolínie zaznamenali významný medziročný prepad počtu rezervácií i prepravených cestujúcich z Ruskej federácie a ďalších postsovietskych krajín v súvislosti s krízou na Ukrajine. "České aerolínie preto de facto už v tohtoročnej hlavnej letnej sezóne takmer nevyužívali lietadlá A320 na pravidelnú prepravu, ale iba na prenájom pre iné letecké spoločnosti," uviedli ČSA. 

 

V ČSA má spoločnosť Korean Air podiel 44 % od roku 2013, keď sa česká vláda niekoľkokrát pokúšala firmu sprivatizovať. Súkromný český letecký prepravca Travel Service vlastní v ČSA 34 % a vláda kontroluje 19,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies