Prepúšťanie v maďarskom závode Nokie by sa malo dotknúť aj 675 Slovákov

NETKY.SK • 1 August 2014, 09:18 • 2 min
Prepúšťanie v maďarskom závode Nokie by sa malo dotknúť aj 675 Slovákov

BRATISLAVA - Prepúšťanie v maďarskom závode spoločnosti Microsoft (predtým Nokia) by sa malo dotknúť spolu 1858 zamestnancov, z toho 675 Slovákov, a to vrátane zamestnancov subdodávateľov, aj tých, ktorí sú v súčasnosti na PN a materskej.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška po štvrtkovom (31.7.) rezortnom koordinačnom rokovaní, ktoré zvolal šéf rezortu práce Ján Richter za účasti vedenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR), ako aj riaditeľov dotknutých Úradov práce v Komárne a v Nových Zámkoch. 
      

"Cieľom operatívneho stretnutia bola príprava preventívnych krokov slovenskej strany, ktoré v súčinnosti s kompetentnými na maďarskej strane zabezpečia v prípade hromadného prepustenia slovenských zamestnancov maďarského závodu aj maximálnu podporu a pomoc pri uplatnení všetkých nástrojov aktívnej politiky trhu práce, ktoré má rezort k dispozícii, vrátane využitia finančných prostriedkov Európskeho sociálneho fondu," priblížil Stuška. 
      

"Už dnes je možné konštatovať, aj vzhľadom na predbežný vývoj situácie, že spolupráca všetkých zainteresovaných plne funguje. Problémom sa zaoberala aj Európska komisia prostredníctvom komisára pre zamestnanosť László Andora, aj nášho komisára Maroša Šefčoviča. Všetci zainteresovaní sú pripravení podať prepusteným zamestnancom pomocnú ruku," konštatoval Richter.
      

Napriek tomu, že v tomto štádiu ešte nie sú k dispozícii všetky oficiálne informácie, ÚPSVR v Komárne v súčinnosti s ústredím práce pripravujú opatrenia, ktoré bude možné uplatniť v prospech slovenských občanov v prípade aktuálnosti hromadného prepúšťania. Podľa získaných informácií v súčasnosti pokračujú finálne rokovania medzi zväzom odborových organizácií v Maďarsku a vedením závodu týkajúce sa predovšetkým výšky odstupného pre prepustených zamestnancov. "Ďalší termín na dosiahnutie výsledkov vyjednávania si maďarské rokujúce strany stanovili na 12. augusta 2014," priblížil Stuška.
      

Podľa vyjadrení maďarských vládnych aj odborových autorít sa už analyzujú možnosti ďalšieho uplatnenia prepustených zamestnancov priamo v regióne v rámci príbuzných profesií. ÚPSVR Komárno po dohode s úradom práce v Maďarsku dočasne zriadi vysunuté pracovisko v priestoroch závodu za účelom priamej profesionálnej pomoci prepusteným slovenským občanom na základe ich individuálnej kvalifikačnej diagnostiky a požiadaviek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona