Prepúšťanie je aktuálne aj vo veľkých českých firmách

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 11:22 • 2 min
Prepúšťanie je aktuálne aj vo veľkých českých firmách

PRAHA - České firmy veľmi neveria tomu, že v krátkom čase dôjde k hospodárskemu oživeniu, skôr sa pripravujú na horšie obdobie.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií denníka E15, ktoré publikuje na svojom portáli, budú rozdávať výpovede napríklad v Českej sporiteľni alebo v energetickom koncerne ČEZ. Po odchode dlhoročného šéfa ČSOB Pavla Kavánka dôjde k personálnemu zemetraseniu aj v najväčšej českej banke.

 

Česká sporiteľňa sa pripravuje prepustiť až 500 zamestnancov. Je to približne 5 % z jej osadenstva. Informácie potvrdili denníku dva od seba nezávislé zdroje. Česká sporiteľňa tvrdí, že to tak nebude.

 

ČEZ začne prepúšťať v nasledujúcom roku. Klesá cena elektriny, znižuje sa zisk, a to núti vedenie koncernu, aby realizovalo úspory. Do roku 2016 má v pláne znížiť fixné náklady o 16 %. Hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová dodala, že presné čísla o prepúšťaní nie sú ešte známe.

 

Do ankety denníka o prepúšťaní sa zapojilo 152 čitateľov. Z nich 54 % potvrdilo, že v ich firme sa bude prepúšťať, 32 uviedlo, že k prepúšťaniu nedôjde a 14 % nevedelo na otázku odpovedať.

 

Banky hovoria o prepúšťaní od začiatku krízy. "Keď už banky neprepúšťajú, určite nikoho nepriberajú. A keď niekoho potrebujú, na uvoľnené pozície hľadajú interných kandidátov," uviedol Zdeněk Kaufmann z headhunterskej (zamestnávateľskej) spoločnosti Amrop. V rámci udržania vysokých ziskov však hovoria o nevyhnutnosti zvyšovať efektívnosť.

 

"Pokles stavu zamestnancov v roku 2013 viedol k 10-% úspore personálnych nákladov v 1. štvrťroku 2014," chválila sa Česká sporiteľňa v správe o svojom hospodárení. Sporiteľňa mala na konci marca tohto roku 10.425 zamestnancov, medziročne o 626 menej.

 

Počet zamestnancov takmer o 5 % znížila tento rok vo februári aj GE Money Bank, keď vyhodila 140 bankárov. Raiffeisenbank od začiatku krízy uskutočnila dve veľké vlny prepúšťania, počas ktorých sa zbavila niekoľkých stoviek ľudí.

 

Na rozdiel od bankárov sú si istí prácou zamestnanci automobiliek. Najväčší súkromný zamestnávateľ v Česku, mladoboleslavská Škoda Auto, výkyvy v počte zamestnancov nepredpokladá. V jej troch českých továrňach, v centre a vo vývojovom stredisku, pracuje takmer 25.000 ľudí. Jana Blahníková z tlačového oddelenia automobilky dodala, že tento počet pokladá za stabilizovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies