Prepúšťanie na železniciach nie je riešením

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:09 • 2 min
Prepúšťanie na železniciach nie je riešením

Prepúšťanie na železniciach nie je riešením

slovakia

left justify in out

img

K možnému prepúšťaniu v troch železničných spoločnostiach dôjde až po definitívnom schválení plánu revitalizácie, ktorý by mal rezort dopravy dokončiť koncom tohto mesiaca. "Žiadne prepúšťanie sa nebude diať do toho okamihu," konštatovala na dnešnej tlačovej konferencii premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Dodala, že samotné prepúšťanie nie je riešením stavu v Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK Slovensko), Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) ani v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Prinesie totiž iba jednorazovú úsporu v hodnote 60 miliónov eur až 65 miliónov eur. "Bez zníženia napríklad poplatkov na nákladnú dopravu, bez zrušenia externých zmlúv nemajú šancu sa ozdraviť," upozornila.
      Vláda sa však na prepúšťanie už pripravuje. Šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS) chystá špeciálny národný projekt, ktorý by mal fungovať pod Európskym sociálnym fondom a pomáhať prepusteným nájsť si opäť prácu. "Chceme, aby títo zamestnanci nemuseli byť ani jeden deň evidovaní na úradoch práce," podotkla premiérka.
      Úrady práce už vypracovali ponuku pracovných miest pre týchto ľudí, celkovo ide približne o 8000 voľných pozícií. Ako vysvetlil Mihál, samotní pracovníci úradov práce pôjdu za každým prepusteným a "aktívnym prístupom mu budú vysvetľovať jeho možnosti a ponuku práce".
      Ako vysvetlil šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH), stav v železničných spoločnostiach je neudržateľný. Dodal, že železnice sa ročne dotujú sumou 200 miliónov eur a cesty 80 miliónmi eur. "Realitou však je, že 80 % dopravy sa realizuje na cestách a 20 % na železniciach. Toto by sme mali zmeniť," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies