Prepravnou sieťou v SR sa vlani prepravilo 46,5 mld. m3 zemného plynu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 11:42 • 2 min
Prepravnou sieťou v SR sa vlani prepravilo 46,5 mld. m3 zemného plynu

BRATISLAVA - Plynárenskou sieťou v SR sa vlani prepravilo 46,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu, kým predvlani 58,5 miliardy m3.

slovakia

left justify in out

"Prepravná sieť eustream, a. s., tvorí spoľahlivú časť medzinárodnej prepravnej siete dopravujúcej zemný plyn na európsky plynárenský trh," vyplýva z výročnej správy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) za minulý rok.

 

Užívateľmi prepravnej siete v roku 2014 boli podľa regulačného úradu slovenské a zahraničné spoločnosti, napríklad z Ruska (69,78 %), Nemecka (10,60 %), Ukrajiny (5,74 %), ČR (3,63 %), Veľkej Británie (0,33 %), Švajčiarska (0,12 %), Dánska a Rakúska. "Najväčším užívateľom prepravnej siete z hľadiska objemu prepraveného plynu bola spoločnosť Gazprom Export," konštatoval ÚRSO.

 

Celková dĺžka prepravnej siete je 2332 km a je tvorená systémom štyroch až piatich paralelných potrubí. Tok plynu v prepravnej sieti zabezpečujú štyri kompresorové stanice s výkonom takmer 600 MW. Najvýznamnejšia kompresorová stanica sa nachádza na slovensko-ukrajinských hraniciach vo Veľkých Kapušanoch.

 

Ročná kapacita prepravnej siete predstavuje až 90 miliárd m3 zemného plynu ročne, čo je viac ako 15-násobok domácej spotreby plynu v SR. Medzinárodná preprava zemného plynu tvorí viac ako 71-% podiel z celkovej prepravy zemného plynu cez SR. Agregovaná denná vstupná kapacita všetkých vstupno-výstupných bodov prepravnej siete je v súčasnosti 327 miliónov m3 plynu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies