Preprava lodí cez vodné dielo prebieha bez problémov

NETKY.SK • 21 September 2011, 17:32 • 2 min
Preprava lodí cez vodné dielo prebieha bez problémov

Preprava lodí cez vodné dielo prebieha bez problémov - Doprava Preprava lodí cez Vodné dielo Gabčíkovo napriek nízkej hladine Dunaja prebieha bez problémov. Informoval TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku š.

slovakia

left justify in out

img

Preprava lodí cez Vodné dielo Gabčíkovo napriek nízkej hladine Dunaja prebieha bez problémov. Informoval TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p. Pavel Machava.
"Prietoky Dunaja sú tohto roku dlhodobo nízke a navyše vchádzame do obdobia, keď môžu byť ešte nižšie, pretože v celoročnom priemere býva práve október mesiacom s najnižšími prietokmi," konštatoval hovorca s tým, že na takýto stav vodných hladín malo vplyv predovšetkým teplé a suché počasie v auguste a počas celého doterajšieho septembra. "Napríklad vodný stav Dunaja pri Devíne dosiahol dnes ráno 268 centimetrov s prietokom 2062 m3, čo je len o málo viac ako celoročný priemer," uviedol hovorca s tým, že celoročný priemer je 2024 m3.
Podľa slov Machavu Dunaj však veľmi citlivo reaguje na zrážky v Rakúsku a Bavorsku, takže v prípade dažďa na svojom hornom toku by sa mohli plavebné pomery rýchlo zlepšiť. "Problémy s lodnou prepravou v dôsledku nízkej hladiny sa vyskytujú zatiaľ len v Rumunsku a Bulharsku," konštatoval. Dodal, že plavba lodí na slovenskom úseku Dunaja ani v nastávajúcich dňoch nie je ohrozená, napriek tomu, že dnešné dažďové počasie neovplyvní výšku hladiny Dunaja.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona