Prepojenie plynovodov Maďarska a SR stagnuje, termíny sa vraj ale dodržia

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:24 • 2 min
Prepojenie plynovodov Maďarska a SR stagnuje, termíny sa vraj ale dodržia

Prepojenie plynovodov Maďarska a SR stagnuje, termíny sa vraj ale dodržia

slovakia

left justify in out

img

Začiatočný nezáujem maďarských firiem o kapacity na prepojenom plynovode medzi Maďarskom a Slovenskom by nemali ovplyvniť dátum jeho sprevádzkovania. Realizácia projektu, na ktorý poskytla Európska únia 30 miliónov eur a ktorá by mala pomôcť k zvýšeniu energetickej bezpečnosti oboch krajín, je spomalená na maďarskej strane, kde nový záujem firiem o plyn sa očakáva do 8. decembra tohto roka.
Európska komisia vyčlenila prostriedky zo svojho rozpočtu na viacero projektov na integrovanie infraštruktúry pre prepravu plynu, aby zamedzila plynovým krízam, podobným tej zo začiatku roka 2009, kedy bolo jeho obeťou aj Slovensko. Komisia poskytla na prepojenie spolu 30 miliónov eur, z toho 26,7 milióna využije na vybudovanie plynovodu Slovensko, kým Maďarsko dostane 3,3 milióna eur.
"Európsky rozmer projektu spočíva v tom, že zásadným spôsobom zvyšuje bezpečnosť Slovenska i Maďarska v oblasti dodávok plynu. Kríza z minulého roku ukázala, ako je nevyhnutné sústrediť sa na budovanie prepojení, ktoré môžu dať alternatívu a pomoc prekonávať podobné krízy," opísal zámer komisie slovenský veľvyslanec pri EÚ Ivan Korčok. "Bezpečnosť dodávok plynu je mimoriadne dôležitým faktorom fungovania vnútorného trhu. Problém jednej krajiny v oblasti zásobovania strategickou surovinou sa dotýka celého trhu, pretože kríza postihuje výrobcov, priemysel, investorov."
"Našou prioritou je, aby výstavba prepojenia začala čo najskôr a aby sme postupovali v súlade s harmonogramom - komisia explicitne spomína sprevádzkovanie v októbri 2013," doplnil Korčok.
Plynovody by sa mali spojiť medzi stanicami Veľké Zlievce a Vecsés na trase v dĺžke 115 km a umožňovať v prípade núdze aj reverznú výmenu suroviny z jedného štátu do druhého. Pre uskutočnenie stavby bolo potrebné v oboch krajinách vyhlásiť tzv. Open Season, teda zmapovanie priemyselného dopytu po plyne pretekajúceho cez tento plynovod. Na Slovensku spoločnosťou eustream, a. s., vyhlásená Open Season priniesla úspech, kým v Maďarsku firma Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) ohlásila prvú záväznú fázu za neúspešnú a záujem trhu vyhodnotila ako nepostačujúci pre stavbu maďarskej časti plynovodného prepojenia. Druhá etapa záväznej fázy Open Season je teraz pokračovaním procesu, ktorý sa začal v prvej polovici roka 2010. Podmienky sú v novej fáze zmenené v niekoľkých aspektoch tak, aby sa priblížili očakávaniam trhu a umožnili úspešnú implementáciu projektu. Záujemcovia o kapacity v novom plynovode tak môžu využiť nové podmienky pre finančné garancie a väčšiu flexibilitu pri definovaní záväzného obdobia pre svoje objednávky.
Avizované odštartovanie prevádzky plynovodu na konci roku 2013 či začiatku 2014 by sa mohlo posunúť v prípade neúspechu druhej fázy, no podľa bruselských diplomatov by nemal byť tento plán ohrozený. "Podmienky sa zmenili, a preto by mal stúpnuť aj záujem maďarských firiem. Podľa môjho názoru by mal byť termín sprevádzkovania dodržaný," povedal pre TASR jeden z maďarských diplomatov pôsobiacich v Bruseli.
Slovensko má po Českej republike zabezpečený systém prepojenia plynovej infraštruktúry aj s Rakúskom, pred dvoma týždňami otvorili zrekonštruovanú kompresorovú stanicu v rakúskom Baumgartene, cez ktorú by sa dokázalo zabezpečiť saturovanie slovenských potrieb v prípade výpadkov dodávky zemného plynu z Ruska v budúcnosti. Prepojenia majú aj širší rozmer, keďže vytvárajú predpoklady na prístup severnej vetvy plynových sietí k pripravovanému plynovodu Nabucco. Ten by mal zaistiť pre Európu dodávky suroviny pochádzajúcej z Iraku, Azerbajdžanu či Turkménska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona