Prepočítanie hlasov potvrdilo víťazstvo Trumpa vo Wisconsine

NETKY.SK • 13 December 2016, 07:41 • 2 min
Prepočítanie hlasov potvrdilo víťazstvo Trumpa vo Wisconsine

MADISON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump zvíťazil v novembrových voľbách v štáte Wisconsin nad svojou súperkou z Demokratickej strany Hillary Clintonovou o 22.748 hlasov. Oznámila to v pondelok tamojšia volebná komisia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po opakovaným prepočítaní takmer troch miliónov hlasovacích lístkov pribudlo Trumpovi vo Wisconsine 162 hlasov.

O prepočítanie hlasov v tomto štáte požiadala kandidátka Zelených Jill Steinová, ktorá z finančných darov uhradila aj s tým spojené náklady. Prepočítanie hlasov sa snažila dosiahnuť aj v Michigane a Pensylvánii, súdy to však zamietli. Steinová argumentovala, že cieľom prepočítania nie je meniť výsledok, ale potvrdiť výsledok a obnoviť dôveru v systém hlasovania.

Úrady v pondelok krátko nato oficiálne potvrdili aj Trumpovo víťazstvo v štáte Pensylvánia. Trump tam získal o približne 44.000 hlasov viac ako Clintonová (2,97 k 2,93 miliónu). Je to najtesnejšie víťazstvo v prezidentských voľbách v Pensylvánii od roku 1840.

Steinová tvrdila, že hlasovacie zariadenia v uvedených štátoch mohli potenciálne napadnúť hackeri, nepredložila však nijaké dôkazy. Volebná komisia vo Wisconsine uviedla, že neboli zistené žiadne závažné nezrovnalosti alebo hackerské útoky na hlasovacie zariadenie.

Oficiálny celoštátny výsledok prezidentských volieb v USA z 8. novembra musí byť známy do 13. decembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies