Preplneným väzniciam by mohli pomôcť aj elektrické náramky

NETKY.SK • 21 December 2018, 12:04 • 2 min
Preplneným väzniciam by mohli pomôcť aj elektrické náramky

BRATISLAVA - Vďaka elektronickým náramkom môže ísť cez Vianoce viac odsúdených opustiť múry väzníc. Pripravovaná novela má rozšíriť okruh osôb aj trestných činov, na ktoré by sa elektronický monitoring vzťahoval. Väznice sú totiž preplnené a hlavnými dôvodmi sú nedostatok financií a vyšší počet stíhaných osôb.

slovakia

left justify in out

 Je nutné rozšíriť elektronický monitoring v širšom spektre.  Rezort spravodlivosti má podľa ministra Gábora Gála zazmluvnených 1000 náramkov, za ktoré sa platí bez ohľadu na to, či sa využívajú alebo nie. 

 

img

 

Minister vysvetlil, že od 1. januára bude platiť novela, vďaka ktorej sa rozšíri okruh ľudí, na ktorých môžu systém elektronického monitoringu nasadiť

Väzníc máme dosť, ale niektoré sú v takom stave, že sa za ne v 21. storočí môžme len hanbiť. 

 

"Nie je to o tom, že ich chceme v takom stave mať, len nemáme dostatok finančných zdrojov, aby sme ich opravovali. V tomto roku sa odovzdala časť v Novej Dubnici, Justičný palác, ktorý prešiel veľkou rekonštrukciou. Väznice spĺňajú najvyššie nároky, ktoré stavajú niektoré medzinárodné inštitúcie zaoberajúce sa väznenými osobami," vysvetlil minister.

 

img

 

Dôvodom preplnených väzníc je podľa neho stúpajúci počet väzobne stíhaných osôb. Minister nevie potvrdiť, či sa v budúcom roku dokončí výstavba novej väznice v Rimavskej Sobote, závisí to podľa neho od dĺžky procesu verejného obstarávania.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona