Preplácanie zdravotníckych pomôcok je žalostné, pacienti veľa doplácajú zo svojho vrecka

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 16:06 • 2 min
Preplácanie zdravotníckych pomôcok je žalostné, pacienti veľa doplácajú zo svojho vrecka

BRATISLAVA - Situácia v doplatkoch za zdravotnícke pomôcky je pomerne vážna. Hovorí to Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP), ktorá o nej zrealizovala prieskum. Z neho vyplýva, že veľká časť pacientov dopláca za zdravotnícke pomôcky viac ako 15 eur mesačne. Mnohí sú nespokojní aj s množstvovým limitom pomôcok alebo ich nedostupnosťou.

slovakia

left justify in out

Takmer štvrtina respondentov uviedla, že dopláca za pomôcky viac ako 15 eur mesačne, viac ako 20 percent tvrdí, že dopláca ešte viac. Za pomôcky podľa prieskumu nič nedopláca 28 percent pacientov. "Túto situáciu považujeme za alarmujúcu, nakoľko zdravotnícke pomôcky používajú zväčša ľudia sociálne slabší. Doplatky za zdravotnícke pomôcky sú preto podľa nášho názoru na hranici únosnosti," hovorí projektová manažérka prieskumu a viceprezidentka AOPP Marica Laščeková.

 

Respondenti hodnotili aj jednotlivé skupiny pomôcok, ako sú spokojní s kvalitou, predpísaným množstvom a výškou doplatku. Pri vložkách a pomôckach pre diabetikov respondenti vyjadrili pomerne vysokú nespokojnosť s množstvovým limitom. Pri glukózovom senzore, pomôckach pre autokatetrizáciu, detských stomických pomôckach, ortopedickej obuvi, rehabilitačných pomôckach, kočíku a lupe/okuliaroch zase rezonovala nespokojnosť s vysokými doplatkami.

 

Pacienti sa v prieskume sťažovali aj na to, že na Slovensku chýbajú pomôcky, ktoré sú v zahraničí bežne dostupné. "Absentujú najmä inovatívne pomôcky pre diabetikov, senzory. Spomenuté boli však aj nohavičky – plavky pre inkontinentných pacientov, pomôcky na podporu kardiovaskulárneho systému (napríklad bicykel s motorčekom), digitálne načúvacie aparáty a načúvacie prístroje na percepčnú poruchu sluchu, sprej na znecitlivenie a ďalšie pomôcky," približuje Laščeková.

 

Do prieskumu o zdravotníckych pomôckach sa mohla verejnosť zapojiť od 19. marca do 19. apríla 2018, dotazník vyplnilo 462 pacientov. Väčšina z nich má viaceré diagnózy, teda využíva viac ako jednu pomôcku. AOPP verí, že výsledky prieskumu budú zaujímať aj tých, ktorí o zdravotných pomôckach rozhodujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona