Preplácanie liekov z verejného zdravotného poistenia bude mať nové podmienky

NETKY.SK • 20 September 2017, 6:50 • 2 min
Preplácanie liekov z verejného zdravotného poistenia bude mať nové podmienky

BRATISLAVA - V liekovej politike štátu dôjde k zmenám. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) dnes na vláde predstaví nové podmienky preplácania liekov z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Sľubuje si od toho lepšiu dostupnosť modernej liečby. Novela zákona o rozsahu a podmienkach ich úhrady prináša viaceré novinky. Zmeniť sa má napríklad posudzovanie nákladovej efektívnosti liekov, spôsob preplácania liekov na výnimky, farmafirmy tiež majú dostať možnosť dávať na lieky zľavy.

 

Ministerstvo zdravotníctva chce mať tiež pod kontrolou, koľko peňazí ide na lieky, na ktoré sa z verejného zdravotného poistenia platí najviac peňazí. Všetky lieky, ktoré sú hradené z poistenia a zdravotné poisťovne na ne dávajú viac ako 1,5 milióna eur ročne, majú byť po novom kategorizované podmienene. Ich výrobcovia by tak každý rok museli predkladať plány, koľko si liečba pacientov vyžiada. Ak ich prekročia, rozdiel budú musieť zdravotným poisťovniam zaplatiť.

 

Drucker predložil na rokovanie vlády aj novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Predpis na lieky či výmenný lístok tak nemajú byť viac povinne papierové. Pacienti ich v papierovej podobe dostanú, ak o to požiadajú. Ide o zmeny súvisiace s elektronizáciou zdravotníctva, ktorá sa má od budúceho roka spustiť naostro. Legislatívna zmena má priniesť aj zjednodušenie pacientskeho sumára v elektronickej zdravotnej knižke, umožnenie prístupu k nemu aj sestrám či možnosť zapísať správu o ošetrení pacienta len elektronicky.

 

Úpravy budú aj v oblasti zdaňovania pre cestovné kancelárie či oslobodenia humanitárnych darcov od dane. Tieto zmeny má priniesť novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorú dnes prerokuje vláda. Ministerstvo financií sa v novele zameriava na oblasti, v ktorých sa v praxi ukázalo, že je potrebné upraviť existujúce pravidlá uplatňovania DPH.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona