Prepad tureckej ekonomiky, ktorý má na svedomí Erdogan, má spasiť Rusko

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 11:02 • 2 min
Prepad tureckej ekonomiky, ktorý má na svedomí Erdogan, má spasiť Rusko

ANKARA - Prvé roky vlády tureckého prezidenta Erdogana v roku 2003 znamenali pre turecké hospodárstvo rozkvet, dnes je tomu úplne inak.

slovakia

left justify in out

HDP rástlo dvakrát rýchlejšie ako inokedy, infláciu sa im darilo udržať na uzde a investori sa len tak hrnuli. Dnes je úroveň nezamestnanosti najvyššia za posledných 7 rokov, inflácia stále rastie, záujem turistov o dovolenky v letoviskách klesá.

 

Ratingová agentúra Moody’s sa minulý týždeň vyjadrila, že úverové hodnotenie krajiny zaradila do rizikovej kategórie na základe zhoršujúceho sa stavu ekonomiky. „Rast v strednodobom výhľade zbrzdia dopady pokračujúceho politického i globálneho napätia, na dôveru spotrebiteľov a taktiež silné vonkajšie tlaky, ktoré vedú k prudkému znehodnoteniu líry a vysokej inflácii,“ uviedla agentúra.  

 

Dôkazom prepadu tureckej ekonomiky je neustále oslabujúca domáca mena. V roku 2013 sa 1USD obchodoval za 1,78 tureckej líry, dnes za 1USD dostanete 3,64 líry. V minulom roku sa stala druhou najmenej úspešnou menou v rozvíjajúcich sa trhoch sveta. Na prvom mieste sa umiestnilo argentínske peso.

 

Drahý americký dolár značne prispieva k zdražovaniu v krajine, nakoľko za materiály používané v priemysle alebo textilnom odvetí sa platí USD. Pri medziročnej inflácií vo výške až 10% by sa mohlo zdať, že Turecko nebude mať núdzu o zahraničných investorov, no práve prezidentove výroky a tvrdenia ich odrádzajú.

 

Od nezdareného puču v roku 2016 Erdogan skonfiškoval viac ako 10 miliárd dolárov obchodným spoločnostiam. Prepad tureckej ekonomiky výrazne postihol všetky sektory cez HDP, priemysel, poľnohospodárstvo a v neposlednej rade aj turistický ruch, ktorý klesol až o 30%.  

 

Toto rapídne zníženie je spojené aj s teroristickými útokmi, ktoré sa udiali za posledné roky v letoviskách, ale aj postoje prezidenta voči Nemecku a Holandsku. Narušenie dobrých vzťahov s Európou ako hlavným obchodným partnerom bude mať jednoznačne za následok pokles tureckého vývozu tovarov do krajín EÚ.

 

V súčasnosti Ankara hľadá nové ekonomické príležitosti. Zároveň dúfa, že Rusko zruší svoje sankcie uvalené v minulom roku na Ankaru, z dôvodu zostrelenia ruského lietadla tureckými stíhačkami a nadviažu nové obchodné partnerstvo.

 

Erdoganovým želaním je, aby sa obchodné výmeny s Ruskom vyšplhali až na 100 miliárd dolárov ročne. V apríly krajinu čaká referendum, ktoré má posilniť prezidentove právomoci, podľa prieskumov ho Turci podporia, čo podľa ekonómov tunajšiemu hospodárstvu určite neprospeje. Informoval portál iDnes.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies