Prepad eura pokračuje, jeho kurz je najnižší od februára 2006

NETKY.SK • 7 Január 2015, 10:47 • 2 min
Prepad eura pokračuje, jeho kurz je najnižší od februára 2006

FRANKFIRT NAD MOHANOM - Prepad kurzu spoločnej európskej meny pokračuje aj uprostred týždňa. Hlavnými dôvodmi poklesu na 9-ročné minimum sú špekulácie týkajúce sa ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne a vystúpenia Grécka z menovej únie. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

V noci nadnes klesol kurz eura až na 1,1843 USD/EUR, čo je najmenej od februára 2006. Spoločná mena neskôr zmazala časť strát a ráno sa predávala za 1,1864 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok (6. 1.) napoludnie referenčný kurz na 1,1864 (v pondelok: 1,1915) USD/EUR.
      

"Ak sa euro nezačne v priebehu týždňa zotavovať, jeho kurz môže rýchlo klesnúť pod úroveň 1,15 USD alebo dokonca pod 1,12 USD," uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný devízový obchodník. Spoločná európska mena je pod tlakom z technického hľadiska, rovnako ako z hľadiska fundamentov. Na vrchole dlhovej krízy v roku 2010 si euro totiž ešte dokázalo obhájiť dôležitú hranicu 1,1875 USD. A prepad cien ropy znižuje inflačné očakávania, a tak sa podľa expertov zdá nevyhnutné, že ECB bude musieť prijať ďalšie opatrenia v boji s dlhodobo nízkou infláciou.
      

"Trh je zneistený," popísala devízová expertka Commerzbank Esther Reicheltová náladu investorov. Zdá sa, že "na ECB je toho v boji proti nízkej inflácii príliš veľa". Dnes predpoludním bude zverejnená správa o vývoji inflácie v eurozóne. Ekonómovia počítajú s tým, že spotrebiteľské ceny v menovej únii klesli prvýkrát od ťažkej hospodárskej krízy v roku 2009. Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na euro, sú obavy z vystúpenia Grécka z eurozóny.
      

Navyše v USA sa očakáva sprísnenie menovej politiky. Americká centrálna banka (Fed) mohla na konci vlaňajška vďaka oživeniu ekonomiky ukončiť program nákupu dlhopisov a počas tohto roka zrejme prvýkrát od vypuknutia finančnej krízy v roku 2007 opäť zvýši úrokové sadzby. Podľa expertov by sa to mohlo stať niekedy v polovici roka.
      

Šéf ECB Mario Draghi minulý týždeň v rozhovore pre Handelsblatt povedal, že banka sa pripravuje na rozsiahly nákup dlhopisov. Mnohí investori predpokladajú, že Rada guvernérov ECB na svojom prvom rokovaní o nastavení menovej politiky, ktoré sa bude konať 22. januára, prinajmenšom zverejní harmonogram takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies