Prenajatý trajekt prepraví z gréckych ostrovov 2600 utečencov do Solúna

NETKY.SK • 20 August 2015, 07:04 • 2 min
Prenajatý trajekt prepraví z gréckych ostrovov 2600 utečencov do Solúna

ATÉNY - Okolo 2600 utečencov zo Sýrie prepraví dnes trajekt z gréckeho ostrova Kos do prístavného mesta Solún. Plavidlo prenajali grécke úrady s cieľom zmierniť dramatickú situáciu spôsobenú vlnou migrantov na ostrovoch v Egejskom mori vrátane Kosu.

slovakia

left justify in out

Okolo 1700 utečencov nastúpilo na trajekt na ostrove Kos, ďalších 900 pribudne z ostrovov Kalymnos, Leros a Lesbos.

 

Podľa ďalších plánov by migrantov mali autobusmi previezť z mesta Solún do susedného Macedónska.

 

Utečenci zo Sýrie to v porovnaní s migrantmi z Afganistanu a Pakistanu majú v Grécku ľahšie - stretávajú sa s väčšou ústretovosťou. Všetci, ktorí preukážu, že ušli z vojnou sužovaných oblastí, získajú útočisko a dostanú dočasné grécke dokumenty, s ktorými obvykle pokračujú k hraniciam s Macedónskom a železnicou ďalej do Srbska, Maďarska s tým, že žiadosti o poskytnutie štatútu utečencov podávajú v bohatších krajinách - Nemecku, Holandsku alebo Švédsku.

 

Na grécke ostrovy v Egejskom mori dorazilo podľa informácií Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) od januára asi 160.000 utečencov, zväčša zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Predpoklady pre prijatie desaťtisícov migrantov tam však nie sú vytvorené, grécke úrady preto opakovane čelili kritike ľudskoprávnych organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies