Premyslený ťah alebo čestný krok? Facebook pripravil ďalšiu zmenu týkajúcu sa odvádzania daní

NETKY.SK • 13 December 2017, 09:18 • 2 min
Premyslený ťah alebo čestný krok? Facebook pripravil ďalšiu zmenu týkajúcu sa odvádzania daní

BRATISLAVA – Sociálna sieť Facebook po tlaku verejnosti a niektorých európskych vlád zmení spôsob, akým odvádza dane. Viac príjmov z reklamy začne zdaňovať v krajinách, kde ich v skutočnosti zarobia, informoval o tom v utorok finančný riaditeľ spoločnosti Wehner.

slovakia

left justify in out

Experti upozorňujú, že to nevyhnutne neznamená, že Facebook začne odvádzať daní viac. Príjmy z reklamy samooblužnej platformy FB pôjdu naďalej cez Írsko, kde v konečnom dôsledku zaplatia len zlomok daní. Zmena sa uskutoční v polovici budúceho roka a týkať sa bude približne 30 krajín, kde má firma kancelárie.

 

V Európe to bude napríklad Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko alebo Švédsko. Firma doposiaľ priznávala príjmy prostredníctvom svojej medzinárodnej centrály v Írsku. Oznámený krok má zvýšiť transparentnosť. V praxi to ale nebude automaticky znamenať, že sa to prejaví väčším výberom daní v jednotlivých krajinách. Proti výnosom sa totiž účtujú výdavky, ako sú napríklad investície alebo prevádzkové náklady.

 

Okrem toho pôjde len o výnosy z podnikania, ktoré majú na starosti miestne tímy, ktoré zvaäčša spolupracujú s najväčšími klientami. Príjmy z reklamy samoobslužnej platformy FB, ktoré využívajú milióny stredných a malých podnikateľov, pôjdu do Dublinu, uviedla agentúra DPA. Facebook už zdaňuje príjmy z reklamy získané v Británii a v Austrálii priamo v týchto krajinách. Na britských ostrovoch sociálna sieť v minulom roku zaplatila 5,1-miliónov libier a 842-miliónov libier z príjmu. V roku 2015 to bolo 4,2-miliónov libier, informoval server BBC. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona