Premlčanie pri sexuálnych trestných činoch sa rušiť nebude

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 11:33 • 2 min
Premlčanie pri sexuálnych trestných činoch sa rušiť nebude

BRATISLAVA - Premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu závažných trestných činov proti slobode a ľudskej dôstojnosti, proti rodine a mládeži a proti iným právam a slobodám s dlhodobým alebo trvalým negatívnym dopadom na život poškodených, najmä detí, sa rušiť nebude.

slovakia

left justify in out

Poslanci OĽaNO na čele s Branislavom Škripekom dnes nepresadili novelu Trestného zákona, ktorá s takouto zmenou počítala.
      

Malo ísť napr. o trestné činy obchodovania s ľuďmi, znásilnenia, sexuálneho násilia, sexuálneho zneužívania, týrania blízkej osoby a zverenej osoby a výroby detskej pornografie. Novelou sa mali zároveň sprísniť podmienky ukladania trestu zákazu činnosti zahŕňajúcej priamy a pravidelný kontakt s deťmi za spáchanie uvedených trestných činov s cieľom znížiť recidívu, posilniť prevenciu a ochranu detí pred závažnou trestnou činnosťou.
      

OĽaNO chceli takto zohľadniť práva obete v čo najväčšej miere, poskytnúť im zadosťučinenie za utrpenie, poníženie, zásah do osobnostných práv a negatívne dôsledky trestných činov, "ktoré často nenapraviteľne poznačujú celý život obete". Obyčajní navrhovali, aby sa nepremlčiavalo nielen trestné stíhanie, ale aj výkon trestu týchto trestných činov, a to bez ohľadu na to, či ide o dospelého alebo mladistvého páchateľa.
      

Poslanci OĽaNO argumentovali aj tým, že viaceré členské štáty EÚ prijali vo vzťahu k obetiam sexuálneho zneužívania oveľa prísnejšiu právnu úpravu, aká v súčasnosti platí na Slovensku. Vo Veľkej Británii sa v súčasnosti sexuálne zneužívanie detí vôbec nepremlčiava. V Nemecku sa sexuálne zneužívanie môže premlčať až po 30 rokoch od dosiahnutia 21 rokov veku obete. V Českej republike sa do premlčacej doby nezapočítava doba, po ktorú obeť trestného činu obchodovania s ľuďmi alebo akéhokoľvek trestného činu proti ľudskej dôstojnosti v sexuálnej oblasti bola mladšia ako 18 rokov.
      

"Obete sexuálneho zneužívania sa často odhodlajú k nahláseniu tohto závažného trestného činu až po uplynutí premlčacej doby, čo poskytuje priestor na to, aby jeho páchatelia zostali nepotrestaní. Veľa obetí tejto trestnej činnosti trpiacich ďalekosiahlymi následkami tak zostáva bez akéhokoľvek zadosťučinenia," upozorňoval Škripek. Páchateľom podľa jeho slov v tomto prípade navyše nič nebráni v ďalšom dopúšťaní sa podobných trestných činov voči deťom, ktoré majú na obete rozsiahly a dlhodobý a často celoživotný negatívny dopad.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona