Premiestňovanie firiem do daňových rajov pokračuje aj tento rok

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 11:18 • 2 min
Premiestňovanie firiem do daňových rajov pokračuje aj tento rok

BRATISLAVA – Záujem o daňové raje zo strany slovenských firiem rastie. Podľa najnovšej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode sa v prvom polroku 2013 počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka v destináciách považovaných za daňový raj, zvýšil o 120 na 3764.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti svoj majetok najčastejšie umiestňovali na Seychely, v Paname a v Spojených štátoch amerických.

"Prvá polovica tohto roka sa na Slovensku niesla v duchu neutíchajúceho záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku, menšiu byrokraciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem," približuje výsledky analýzy riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak.

Záujem o daňové raje podľa spoločnosti pramení aj z toho, že práve vďaka nastaveniu zákonov sa tu podarí podnikateľom najlepšie ukryť konečného vlastníka danej firmy. "Zahraničné spoločnosti zo Seychelov sú výrazné využívané na držanie podielov vo firmách a slúžia na spoľahlivé anonymizovanie skutočného vlastníka. Americké spoločnosti zase ponúkajú obmedzené využívanie daňového plánovania," potvrdzuje odborník spoločnosti Akont Trust Company Karel Pluhař.

Pre firmy je lákavé najmä to, že úrady v daňových rajoch požadujú menej informácií než na Slovensku. Seychelský obchodný register obsahuje len meno spoločnosti, registračné číslo, dátum založenia a jej stanovy. Podľa Pluhařa tak v praxi úrady overujú len to, či daná firma existuje a nie to, kto ju skutočne vlastní. "Zaistenie anonymity je na Slovensku často vyhľadávanou službou. V slovenskom obchodnom registri je totiž o vlastníkovi firmy priveľa informácií, dostupných prostredníctvom internetu zadarmo a komukoľvek," vysvetľuje Pluhař.

Spojené štáty ako daňový raj lákajú zase firmy z oblasti IT alebo medzinárodného obchodu. Aj pri vysokých ročných finančných transakciách sú podľa Akontu v USA menej nápadné a spochybniteľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies