Premiérovi ČR Andrejovi Babišovi hrozí pre kauzu Čapí hnízdo basa!

NETKY.SK • 11 August 2021, 23:14 • 2 min
Premiérovi ČR Andrejovi Babišovi hrozí pre kauzu Čapí hnízdo basa!

V kauze budovania Farmy Čapí hnízdo, ktorá sa nachádza vo vlastníctve českého predsedu vlády Andreja Babiša, malo dôjsť podľa obžaloby k porušeniu zákona. Dohliadajúci prokurátor Jaroslav Šaroch má, na jej oficiálne uznanie, čas do konca augusta. Babiš však v tejto veci podal návrh na zastavenie trestného stíhania.

slovakia

left justify in out

Okrem premiéra ČR vystupuje v kauze aj jeho bývalá poradkyňa Jana Mayerová. "Áno, podali sme návrh na zastavenie trestného stíhania," potvrdil Michael Bartončík, právnik Andreja Babiša pre Aktuálně.cz. 

 

Podľa doterajšieho vyšetrovania získal Babiš finančné prostriedky na výstavbu Čapího hnízda vo výške 50 miliónov českých korún nelegálnou cestou. Budova nemala nárok na dotáciu pre malé a stredné firmy, pretože bola prepojená s Agrofertom, ktorého vlastníkom je práve premiér ČR. 

 

Dotácia bola pridelená pre malú firmu, pretože v decembri 2007 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Akcie vlastnili deti a partnerka Andreja Babiša. Po niekoľkých rokoch sa však Čapí hnízdo vrátilo opäť pod Agrofert. 

 

img

 

V kauze bolo spočiatku obvinených viacero ľudí vrátane podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Pred dvomi rokmi však bolo stíhanie zastavené voči všetkým obžalovaným. Koncom roku 2019 sa však vyšetrovanie v prípade Babiša a Mayerovej opäť obnovilo, pretože, teraz už bývalý generálny prokurátor, Pavel Zeman  rozhodol o tom, že trestné stíhanie voči týmto osobám bolo ukončené nezákonne a predčasne. 

 

"Nemôžem to zhrnúť v skratke, je to veľmi obsiahla záležitosť a čokolvek povedané by bolo len vytrhnutie z kontextu. Dôvodov na zastavenie trestného stíhania je však viac ako dosť," vyjadril sa Bartončík. Babiš požadoval o zastavenie stíhania v druhej polovici júla, teda vyše dva mesiace po tom, ako polícia podala podnet na jeho obžalobu. 

 

Od začiatku tvrdí, že celá vec je len vykonštruovaná a politicky namierená proti jeho osobe. "Kauza Čapí hnízdo je 14 rokov stará. Je to politické stíhanie na objednávku. Takéto veci sa vyhrabávajú pred každými voľbami. Všetko to riešia moji právnici. S mojou kariérou politika to nemá nič spoločné," vyjadril sa Andrej Babiš pre Blesk.cz.

 

img

 

Jaroslav Šaroch, žalobca a dohliadajúci prokurátor v kauze Čapí hnízdo, má o návrhu obžaloby rozhodnúť do konca augusta. Lehota sa ešte môže meniť, a to v prípade zistenia nových dôkazov. Avizovalo to Pražské mestské štátne zastupiteľstvo. 

 

Informácie o návrhu na zastavenie stíhania nie sú pre verejnosť dostupné. Ako sa vyjadril hovorca mestského štátneho zastupiteľstva Andrej Cimbala, "prípravné konanie je zo zákona neverejné". 

 

Pokiaľ by však premiér ČR v tejto kauze nepochodil, hrozí mu trest odňatia slobody na dobu 10 rokov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies