Premiérke doniesli sud s údajne rádioaktívnou zeminou

NETKY.SK • 13 Apríl 2011, 11:23 • 2 min
Premiérke doniesli sud s údajne rádioaktívnou zeminou

Premiérke doniesli sud s údajne rádioaktívnou zeminou

slovakia

left justify in out

Sud so zeminou pochádzajúcou z blízkosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach dnes doniesli na podateľňu Úradu vlády zástupcovia neparlamentnej strany SDĽ. Hovorkyňa úradu Ľubica Pilzová pre TASR potvrdila, že povolali hasičov, aby odobrali vzorku zeminy a preverili ju.
      Z SDĽ vyhlásili, že ide o rádioaktívnu zeminu a odkázali premiérke Ivete Radičovej, aby si do nej skúsila niečo zasadiť. Strana chcela, podľa tlačového tajomníka SDĽ Karola Zvolského, touto demonštráciou ukázať na škodlivosť výstavby novej elektrárne.
      Polícia po tom, ako predseda strany Marek Blaha s podpredsedom Martinom Halásom sud do budovy priniesli, oboch predviedla na policajné oddelenie. "Mal som od nich informácie, že problém je v riziku, že zemina je rádioaktívna," povedal Zvolský. Zdôraznil, že predstavitelia strany na demonštrácii priznali, že zem je z okolia elektrárne, ale nikdy nepovedali, že je kontaminovaná. Blaha aj Halás boli po vypočutí prepustení.
      Hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová pre TASR uviedla, že hasiči boli na zásah na Úrad vlády prizvaní políciou. "Na podateľni úradu sa nachádzal nejaký sud so zeminou, zasahovali tam 13 bratislavskí hasiči aj dekontaminačné vozidlo. Vykonali sa tam merania, ktoré nevykázali výskyt nebezpečnej látky," povedala. Podľa jej slov bola vyrozumená aj Inšpekcia životného prostredia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies