PREMIÉRKA: Zvyšovanie výroby a nábory zamestnancov sú pozitívnymi správami

NETKY.SK • 8 Október 2010, 07:00 • 2 min
PREMIÉRKA: Zvyšovanie výroby a nábory zamestnancov sú pozitívnymi správami

PREMIÉRKA: Zvyšovanie výroby a nábory zamestnancov sú pozitívnymi správami

slovakia

left justify in out

img

Správy o zvyšovaní výroby a náboroch nových zamestnancov sú najlepším znakom postupnej konsolidácie slovenského priemyslu po období hospodárskej krízy. Pre TASR to uviedla premiérka Iveta Radičová po dnešnej podvečernej návšteve výrobných priestorov spoločnosti Miba Sinter Slovakia v Dolnom Kubíne.
"Priamo vo výrobnej hale som sa rozprávala s niekoľkými čerstvo prijatými bývalými nezamestnanými. To sú pre nás všetkých ozaj skvelé správy. Hlavným zámerom štátu musí byť prijímanie takých legislatívnych opatrení a zmien, aby sa darilo zamestnanosť neustále rozširovať," poukázala na rozvojový potenciál viacerých firiem v navštívenom dolnokubínskom priemyselnom parku.
Spoločnosť Miba Sinter Slovakia, výrobca a 100-% exportér lisovaných komponentov do motorov a prevodoviek automobilov technológiou práškovej metalurgie, prešla podľa jej konateľa za takmer dve desaťročia výrazným rozmachom. "Z prvotných 17 zamestnancov sme sa rozrástli na dnešných 502. Ročný obrat sa vyšplhal z jedného milióna na očakávanú úroveň 34 miliónov eur koncom tohto roku," spresnil.
"Hoci nás kríza zasiahla v dosť značnej miere, podarilo sa nám ju prekonať. Museli sme pristúpiť aj k rušeniu pracovných miest, no už prakticky všetci zamestnanci sú späť v pracovnom pomere. Dokonca uvažujeme nad významnými rozvojovými investíciami, čo by mohlo v horizonte troch rokov znamenať vytvorenie nových 100 až 150 pracovných pozícií," zdôraznil Toman.
Premiérka sa pristavila v diskusii s vedením spomínanej výrobnej spoločnosti pri probléme vzdelávania pracovníkov. "Priepasť medzi učňovským, ale i vysokoškolským vzdelávaním a potrebami takto rozvinutej firmy, založenej na špičkových technológiách je stále väčšia a väčšia. Asi jediná cesta je vtiahnuť vzdelávanie priamo do firiem a zabezpečovať si tak kvalitnú kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá bude potom aj dobre finančne hodnotená," naznačila.
"Naozaj sa stretávame s tým, že mnohé študijné odbory nie sú dobre naviazané na trh práce. Preto sa z vlastnej iniciatívy snažíme napomáhať vzdelávaniu našich perspektívnych zamestnancov. Konkrétne máme zmluvne viazané tri desiatky učňov, ktorým zabezpečujeme štipendium, odbornú prax u nás a pripravujeme im tak stabilné uplatnenie," dodal Toman.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona