Premiérka: Záplavy v Brisbane budú horšie ako tragické povodne z roku 1974

NETKY.SK • 11 Január 2011, 08:41 • 2 min
Premiérka: Záplavy v Brisbane budú horšie ako tragické povodne z roku 1974

Premiérka: Záplavy v Brisbane budú horšie ako tragické povodne z roku 1974

slovakia

left justify in out

img

V treťom najväčšom austrálskom meste Brisbane môže byť do konca týždňa zaplavených 6500 domov a povodne tam môžu postihnúť 15.000 ľudí. Uviedol to dnes Campbell Newman, starosta Brisbane, ktoré je hlavným mestom štátu Queensland.

Prudké lejaky, ktoré za tri hodiny priniesli v metropole 150 milimetrov zrážok, spôsobili vyliatie rieky Brisbane z koryta a ohrozujú 30 nízko položených okrajových štvrtí mesta s dvoma miliónmi obyvateľov.

Starostov odhad počtu domov, ktorým hrozí zaplavenie, je zhodný s počtom obytných a komerčných nehnuteľností, ktoré sa podľa predpokladu budú nachádzať pod vodou 50 centimetrov a viac.Starosta uviedol, že rieka Brisbane bude kulminovať vo štvrtok 13. januára na 4,2 metra.Premiérka štátu Queensland Anna Blighová dnes novinárom povedala, že záplavy v Brisbane zrejme v nasledujúcich dňoch prekročia rozsah tragických povodní z roku 1974, keďže nové záplavové vody dvíhajú už i tak vysoké hladiny riek."Žiaľ, mám niekoľko veľmi zlých správ. Ipswich a Brisbane stoja pred najväčšou hrozbou a najväčšou skúškou za vyše 35 rokov," vyhlásila premiérka.Záplavy z roku 1974 boli podľa slov starostu Brisbane horšie, ale kulminovanie rieky na 4,2 metra v Brisbane je tiež veľmi závažné. Povodne spred 37 rokov v tejto metropole zasiahli vyše 6700 domov a vyžiadali si 14 životov.Priehrada Wivenhoe, vybudovaná po záplavách z roku 1974 na ochranu mesta, je plná. "Voda sa dostane do rieky v meste Brisbane a technickí pracovníci priehrady s tým už nemôžu veľa urobiť," dodal Newman.

Zdroj: TASR/DPA,Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies