PREMIÉRKA: V otázke podpory eurovalu neexistuje dohoda

NETKY.SK • 13 September 2011, 15:25 • 2 min
PREMIÉRKA: V otázke podpory eurovalu neexistuje dohoda

PREMIÉRKA V otázke podpory eurovalu neexistuje dohoda - Politika Vládna koalícia nedospela ani po celodennom rokovaní k dohode v otázke podpory eurovalu. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že sa bude ď

slovakia

left justify in out

img

Vládna koalícia nedospela ani po celodennom rokovaní k dohode v otázke podpory eurovalu. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že sa bude ďalej rokovať.
      "Máme však zhodu, že pri každom rozhodovaní budeme postupovať tak, aby občania SR neprišli ani o cent. Tento záväzok je spoločný a platí. Platí aj dohoda postupu o ďalších rokovaniach, aj keď sa obávam, že naša situácia asi nebude ľahko zmeniteľná, ak vôbec," povedala Radičová.
      Líder SaS Richard Sulík, ktorého strana v rámci koalície vystupuje proti eurovalu ako jediná, uviedol, že debata je veľmi ťažká. "Neexistuje na tomto zhoda. Celý deň sme venovali najmä eurovalu. Veľmi dobre sme spravili, keď sme sa dohodli, že budeme hlasovať ako posledná krajina, čo nám dáva časový priestor na diskusiu," vysvetlil. Ako to celé dopadne, sa podľa neho uvidí neskôr. "Keby sme sa mali rozhodnúť dnes, povieme nie, viac vám teraz povedať neviem," uviedol Sulík.
      Podľa Radičovej sa dnes hovorilo aj o možnosti, že sa hlasovanie o eurovale spojí s hlasovaním o dôvere vláde. "Pre mňa to nie je možnosť spojenia s jednou témou ako je euroval. Ja si na plecia nezoberiem zodpovednosť za nestabilitu či neprijatie rozpočtu," vyhlásila.
      Šéfka exekutívy je presvedčená, že euroval už Grécku nepomôže. "My sme sa pri prvom eurovale zhodli na podpore Írska a Portugalska a bolo to rozumné rozhodnutie. Pomohlo to týmto krajinám, pomáha ich to reštartovať. Je zhoda, že my neodmietame pomoc štátom, kde je možné riešenie cez euroval, ale odmietame pomoc tým, kde to možné nie je," povedala.
      Radičová tiež informovala, že ju čaká bilaterálne rokovanie s gréckym premiérom, ktorý ju oň požiadal v rámci budúcotýždňového zasadnutia OSN. Sulík zopakoval, že jediné, čo Grécku pomôže, je podľa názoru SaS vyhlásenie platobnej neschopnosti a výrazné zníženie záväzkov.
      Líder KDH Ján Figeľ zdôraznil, že pre KDH je stabilita eura dôležitou finančnou a politickou témou. "Tri strany ju považujú za dôležitú a zásadnú. Je to výrazná otázka dôveryhodnosti štátu a vlády," podčiarkol. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár apeloval, že je "našou zodpovednosťou zabezpečiť stabilné miesto SR v rámci EÚ a s tým súvisí aj otázka eurovalu".
      Premiérka priznala, že koalícia trápi občanov spormi, a tí sa na ňu oprávnene hnevajú. "Riešime ťažké zadania pre SR a pre eurozónu, ktoré nemajú jednoduché riešenia. Prehlbujúca sa kríza, tlak na konsolidáciu verejných financií, na šetrenie, škrty, ochranu úspor občanov, na stabilitu eura, to samozrejme vytvára aj tlak na naše rozhodovania a diskusie," povedala.
      Radičová tvrdí, že v rámci koalície je zhoda na nutnosti zabezpečiť maximálnu politickú stabilitu SR, prijímať reformné zákony, ktoré zabezpečia, aby SR nestrácala na konkurencieschopnosti a aby občania čo najmenej pociťovali dopady krízy. "Dohodli sme sa preto, že v Národnej rade budeme urýchlene prerokúvať a prijímať zákony nutné pre hĺbkové reformy, či už v zdravotníctve, súdnictve alebo reformy penzijných systémov," avizovala.
      Sulík doplnil, že v utorok (13.9.) sa v rámci parlamentnej schôdze bude pokračovať podľa riadne schváleného programu. Poslanci tiež budú po výluke z konca minulého týždňa opäť hlasovať. "Reformy aj štátny rozpočet musia pokračovať. Som veľmi rád, že takáto dohoda existuje," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies