PREMIÉRKA: Už aj pri dvojkoalícii môže partner spôsobiť peklo

NETKY.SK • 3 Január 2011, 09:09 • 2 min
PREMIÉRKA: Už aj pri dvojkoalícii môže partner spôsobiť peklo

PREMIÉRKA: Už aj pri dvojkoalícii môže partner spôsobiť peklo

slovakia

left justify in out

img

Fungovania koalície nie je primárne o počte partnerov, keďže aj len jeden partner môže spôsobiť peklo. Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ide o to, nakoľko sú dotyční partneri seriózni.
Pripomenula, že na Slovensku už fungovali vlády, v ktorých pôsobilo neporovnateľne viac subjektov ako je tomu v súčasnosti. Išlo o exekutívu zostavenú Slovenskou demokratickou koalíciou, ktorá vznikla spojením piatich subjektov. Jej súčasťou bola aj Strana maďarskej koalície, zlúčená z troch politických strán. "Za predchádzajúce štyri roky sme mali pri troch koaličných partneroch  situáciu, keď môj predchodca musel použiť voči Vladimírovi Mečiarovi vety, že ak neustúpi, tak zruší jeho amnestie," poznamenala v rozhovore pre TASR.
V tejto súvislosti interpretovala slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá na otázku, či je ťažšie viesť pravoľavú alebo stredopravú koalíciu, odpovedala, že to je jedno. Všetko sa odvíja od toho, v akom stave preberá šéf kabinetu krajinu. Radičová upozornila, že je rozdielna situácia, keď je štát v dobrej hospodárskej kondícii a keď je zadlžený, z čoho vyplýva nutnosť prijať  také nepopulárne opatrenia, pod ktoré by sa mnohí politici najradšej nepodpisovali.
Na to, o ktorého z koaličných partnerov sa pri podpore svojich rozhodnutí môže najviac oprieť, reagovala, že to závisí od agendy, ktorú má tá-ktorá strana vo svojej kompetencii. "Pochopiteľne, vždy, keď mám otázniky, tak mám zázemie v SDKÚ-DS," ubezpečila s tým, že sa na jej dostatočnú podporu nemôže sťažovať, a to bez ohľadu na fakt, že je iba podpredsedníčkou, pričom SDKÚ-DS šéfuje Mikuláš Dzurinda.
"Mám za sebou vyhraté primárne voľby na lídra, čo je asi najlepšie meradlo podpory medzi členmi strany a pokiaľ hovorím o najužšej spolupráci, tak tá je predovšetkým v rámci nášho ministerského klubu, ktorý sa stretne vždy pred vládou," uzavrela predsedníčka vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona