PREMIÉRKA: Stávame sa vzorom pre ostatné krajiny

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:23 • 2 min
PREMIÉRKA: Stávame sa vzorom pre ostatné krajiny

PREMIÉRKA Stávame sa vzorom pre ostatné krajiny - Politika Slovensko sa stáva vzorom pre ostatné krajiny v realizovaných krokoch smerujúcich k transparentnosti verejnej správy. Počas dnešnej Hodiny otázok to uviedla predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (S

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa stáva vzorom pre ostatné krajiny v realizovaných krokoch smerujúcich k transparentnosti verejnej správy. Počas dnešnej Hodiny otázok to uviedla predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na margo zavedenia pravidla zverejňovania zmlúv na internete, ktoré je podmienkou ich účinnosti.
      Podľa jej slov je takéto opatrenie vysoko hodnotené medzinárodne. Premiérka odpovedala na otázku, ako hodnotí spustenie antikorupčnej linky na Úrade vlády SR a pri tejto príležitosti spomenula aj ďalšie kroky v tomto smere. "Sfunkčnili sme centrálny vestník verejného obstarávania a zaviedli sme jasné pravidlá na rozdeľovanie dotácií. Novela zákona o verejnom obstarávaní zavádza povinné elektronické aukcie. Šetríme stovky miliónov eur," vyhlásila.
      Radičová zdôraznila, že verejné obstarávanie bez elektronickej aukcie už pri nadlimitných zákazkách nie je možné. "Od januára 2012 sa počíta s touto povinnosťou aj pri podlimitných zákazkách," avizovala.
      Na margo antikorupčnej linky poznamenala, že za prvých päť dní zaevidovali viac ako sto prijatých volaní, pričom viac ako 90 percent podnetov je podaných neanonymne. "Prevažne ide o podozrenia z korupcie u polície, prokuratúry a súdov. Občania sa však sťažujú aj na nečinnosť úradov, na základe ktorej majú dojem, že môže ísť o korupčné správanie," informovala. Za prvých päť dní sa priamo podozrenia z korupcie týkalo 45 oznámení.
      Na linku môžu občania nahlásiť svoje podozrenie z korupčného správania, a to aj anonymne, v pracovných dňoch od 08.00 do 15.00 h. Volajúci platia ako za miestny hovor. Informačné centrum Úradu vlády SR podnety zaznamenáva a posúva ich na Sekciu kontroly a boja proti korupcii. Tá overuje opodstatnenosť podozrení a spracúva ich v stanovenej lehote. "Môžme konštatovať, že zriadenie linky pomôže prekonávať ľahostajnosť či tiché tolerovanie korupcie," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies