PREMIÉRKA: SDKÚ-DS plní svoje predvolebné sľuby, meníme Slovensko k lepšiemu

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 11:55 • 2 min
PREMIÉRKA: SDKÚ-DS plní svoje predvolebné sľuby, meníme Slovensko k lepšiemu

PREMIÉRKA: SDKÚ-DS plní svoje predvolebné sľuby, meníme Slovensko k lepšiemu

slovakia

left justify in out

img

Po ôsmich mesiacoch fungovania novej vlády sa dá povedať, že SDKÚ-DS plní svoje záväzky a predvolebné sľuby. "Po ôsmich mesiacoch sme prijali množstvo opatrení, ktoré tak, ako sme sľúbili, menia Slovensko k lepšiemu," vyhlásila na dnešnej hodnotiacej tlačovej konferencii podpredsedníčka najsilnejšej vládnej strany a premiérka Iveta Radičová.
Ako príklad splnených sľubov uviedla zavedenie poriadku vo verejných financiách, zvýšené príspevky pre mladé rodiny, prázdniny pri splácaní hypoték pre rodičov, zrušenie odporúčacích lístkov u lekára, zníženie výdavkových stropov pri priamych platbách za lieky, elektronické aukcie, zverejňovanie zmlúv na internete či otvorenie súdov verejnosti.
"Urobili sme mnoho opatrení, ktoré museli riešiť dopady povodní v našej hospodárskej politike a neuveriteľný deficit za ostatné dva roky," odkázala predchádzajúcej vláde, ktorá podľa jej slov spáchala podvod na občanoch. Má ním byť zadlženie každého jedného občana za roky 2009 a 2010 o dodatočných 2200 eur. "Kto sa ich pýtal, kto má od nich súhlas, že môžu politici urobiť takýto dlh na úkor bežných občanov?" spýtala sa.
Vládu pod jej vedením čaká podľa Radičovej pretvorenie štátu tak, aby fungoval pre občanov, nie pre politikov a mocných. Za odrazový mostík ďalšej činnosti označila významnú reformu odvodového systému, na ktorej sa po dlhých a ťažkých diskusiách tento týždeň zhodla vládna koalícia. "Je ďalším splnením nášho sľubu, znižujeme odvodové zaťaženie pre všetkých zamestnancov, pre cieľové skupiny, ktoré majú najväčší problém z hľadiska umiestnenia sa na trhu práce - nízkopríjmových zamestnancov, živnostníkov, dohodárov, ale aj pre nižšiu strednú vrstvu, sme ústretoví pre zdravotne postihnutých," priblížila šéfka exekutívy.
Odvodová reforma, ku ktorej práve dnes vláda spustila aj verejnú diskusiu, prináša podľa Radičovej pozitíva pre 1,85 milióna ľudí a zároveň je neutrálna voči 280.000 osobám. Isté negatívne dopady pocítia akurát skupiny s najvyššími príjmami a tie, ktoré nie sú skutočnými živnostníkmi. Podľa ministra financií a podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša nebude táto reforma fiškálne neutrálna a pre štát bude znamenať výpadok príjmov vo výške 10 miliónov eur. To na druhej strane znamená, že rovnakú sumu získajú vo svoj prospech zamestnanci a živnostníci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies