Premiérka Radičová bude čeliť prvému pokusu o odvolanie z funkcie

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:07 • 2 min
Premiérka Radičová bude čeliť prvému pokusu o odvolanie z funkcie

Premiérka Radičová bude čeliť prvému pokusu o odvolanie z funkcie

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) bude po prvý raz od nástupu na čelo kabinetu čeliť na pôde Národnej rady SR pokusu o odvolanie z funkcie. Mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorej jediným bodom bude návrh na vyslovenie nedôvery premiérke, iniciuje strana Smer-SD.
      Ako vysvetlil po dnešnom rokovaní rozšíreného Predsedníctva Smeru-SD líder strany Robert Fico, dôvodom tohto kroku je nielen kauza Daňového riaditeľstva SR, ale aj "celková neschopnosť premiérky riadiť vládu a dôsledky, ktoré tým Slovensku spôsobila". Fico je presvedčený, že SR stráca na funkčnosti, ako príklad uviedol situáciu v armáde, školstve a zdravotníctve.
      Opozičný líder zopakoval, že Radičová zakrýva kauzu prenájmu budovy pre daňovákov v Košiciach svojím mlčaním, a to napriek "siláckym vyhláseniam z minulosti".
      Poslanci Smeru-SD sú pripravení odovzdať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze hneď v úvode riadneho rokovania, ktoré sa začína v utorok (6.9.) popoludní. Predseda NR SR Richard Sulík (SaS) musí následne mimoriadne zasadnutie zvolať do siedmich dní.
      Hovorca premiérky Rado Baťo pôvodne avizoval, že postoj Radičovej ku kauze prenájmu budovy daňovákom v Košiciach by sa mala verejnosť dozvedieť po návrate ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z dovolenky. Ten je doma od nedele (4.9.).
      Premiérka na začiatku kauzy označila prenájom budovy Daňového riaditeľstva SR v Košiciach za klientelizmus. Budovu mala prenajať daňovákom spoločnosť okresného šéfa SDKÚ-DS Ondreja Ščurku Nitra Invest. Odvtedy sa ku kauze nevyjadrila. Pôvodná súťaž bola zrušená, prebehlo ďalšie výberové konanie, ktorého víťazom sa stala spomínaná Ščurkova spoločnosť. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda povedal, že príbeh Daňového riaditeľstva (DR) SR je z pozície rezortu financií od A po Z transparentný.
      Rozhodnutie DR SR uzatvoriť zmluvu o prenájme budovy pre daňové úrady v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest kritizovala tak Aliancia Fair-play (AFP), ako aj Transparency International Slovensko (TIS). AFP odporúčala DR SR, aby predmetnú zmluvu nepodpisovalo a súťaž zrušilo. Tá mala podľa zistení mimovládnej organizácie zvýhodňovať firmu Nitra Invest, keďže nebola vypísaná s takými kritériami, ktoré by mohli iní uchádzači splniť.
      Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov, opozícia ich má 71. Odvolanie predsedu vlády znamená pád celého kabinetu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies