Premiérka požiadala šéfa SIS, aby jej vysvetlil okolnosti Gorily

NETKY.SK • 17 Január 2012, 08:01 • 2 min
Premiérka  požiadala šéfa SIS, aby jej vysvetlil okolnosti Gorily

Premiérka požiadala šéfa SIS, aby jej vysvetlil okolnosti Gorily - Politika Je na zvážení jednotlivých politikov a politických strán, akú zodpovednosť vyvodia voči sebe na základe podozrení, ktoré vyplývajú zo spisov Gorila. Uviedla to dnes premiérka Ivet

slovakia

left justify in out

img

Je na zvážení jednotlivých politikov a politických strán, akú zodpovednosť vyvodia voči sebe na základe podozrení, ktoré vyplývajú zo spisov Gorila. Uviedla to dnes premiérka Iveta Radičová na margo výzvy šéfa liberálov Richarda Sulíka, ktorý sa domnieva, že by kandidačnú listinu SDKÚ-DS mali opustiť Ivan Mikloš aj Mikuláš Dzurinda.
      "Ja keď som si vyvodila voči sebe politickú zodpovednosť pri zložení mandátu, tak ma nemenovaný denník nazval 'politická mŕtvola' - to je fakt," poukázala. Radičová pritom poukázala, že spisy obsahujú mená aj ďalších politikov. "Ani zďaleka sa to nedotýka len privatizácie, ale aj financovania politických strán, takže odpoveď typu 'nás sa to nedotýka, lebo my neprivatizujeme', je smiešna," podotkla.
      Predsedníčka vlády sa v súvislosti s kauzou Gorila obrátila listom na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka. V ňom žiada o objasnenie okolností celého prípadu. V prípade, že sú informácie, ktoré unikli na verejnosť, pravdivé, Radičová chce okrem iného poznať, kedy SIS zistila podozrenia vyplývajúce zo spisov, či mala povolenie na využívanie informačno-technických prostriedkov (ITP), či vo veci komunikovala s políciou v rámci zákonných povinností, ale aj to, prečo bola akcia ukončená. "Zatiaľ som odpoveď nedostala... možno má už čaká na úrade," uviedla premiérka.
      Radičová je presvedčená, že je rovnako dôležité klásť si aj otázku, koľko spisov podobných Gorile dnes na Slovensku reálne existuje. Poukázala pritom na to, že spis bol zrejme vytvorený v rokoch 2005 až 2006, avšak do pozornosti verejnosti sa dostal až dnes. "Pre mňa má táto téma dva rozmery. Jeden je ilustrácia, opis korupcie, klientelizmu v rámci privatizácie a druhý rozmer pre mňa je práca tajnej služby," priblížila premiérka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies