Premiérka povedie slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN

NETKY.SK • 31 August 2011, 17:58 • 2 min
Premiérka povedie slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN

Premiérka povedie slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová povedie slovenskú delegáciu na 66. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku. Jej predstaviteľmi budú štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Milan Ježovica a stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku Miloš Koterec. S účasťou delegácie dnes súhlasila vláda.
      Na zasadnutí budú vychádzať zo spoločných priorít Európskej únie, v rámci ktorých budú klásť dôraz aj na osobitné záujmy Slovenska na globálnej úrovni.
      SR bude napríklad podporovať reformu hlavných a ďalších orgánov OSN, vrátane revitalizácie Valného zhromaždenia a komplexnej reformy Bezpečnostnej rady. Dôležitou otázkou je efektívne a účelné spravovanie finančných zdrojov OSN v súlade so zásadami rozpočtovej disciplíny podľa najvyšších medzinárodných štandardov. Slovensko bude podporovať vytvorenie novej metodiky pre stanovenie platobnej škály príspevkov členských krajín do rozpočtu OSN podľa princípu "schopnosť platiť", ktorá by mala byť spravodlivejšia a vyrovnanejšia.
      Taktiež aktívne podporí revíziu systému správy súdnictva organizácie, rovnako tak úlohu Medzinárodného trestného súdu a presadzovanie dôsledného stíhania páchateľov vojnových zločinov, zločinov genocídy a proti ľudskosti. Slovenská vláda sa zhodla na dôležitosti presadenia kandidatúry Petra Tomku na znovuzvolenie sudcu Medzinárodného súdneho dvora v Haagu. Voľby sa uskutočnia počas zasadnutia VZ OSN koncom októbra. Delegácia SR tak bude pokračovať v intenzívnej predvolebnej kampani.
      Zasadnutie sa začne 13. septembra za účasti predstaviteľov 193 členských krajín OSN. Všeobecná rozprava, na ktorej vystupujú hlavy štátov, predsedovia vlád a ministri zahraničných vecí, sa uskutoční 21. až 27. septembra. "Vystúpenie vedúcej delegácie je príležitosťou na prezentáciu postojov SR k aktuálnym otázkam týkajúcim sa zachovania medzinárodného mieru a bezpečnosti, dodržiavania ľudských práv, ako i dôležitých sociálno-ekonomických otázok a reformy OSN," pripomína rezort diplomacie.
      Popri všeobecnej rozprave sa tradične konajú sprievodné podujatia na vysokej úrovni, venované prioritným témam v agende OSN. Ide napríklad o zasadnutie k prevencii a kontrole neprenosných chorôb, k problematike rozširovania púští, znižovania kvality pôdy a sucha či k jadrovej bezpečnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona