Premiérka Mayová: Základy britskej ekonomiky sú veľmi silné

NETKY.SK • 8 November 2016, 14:59 • 2 min
Premiérka Mayová: Základy britskej ekonomiky sú veľmi silné

LONDÝN - Základy britskej ekonomiky sú veľmi silné, vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová a zopakovala, že čo sa týka konsolidácie verejných financií, dodrží svoje záväzky.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na správu Inštitútu pre fiškálne štúdie (Institute for Fiscal Studies, IFS), že Británii sa pre brexit nepodarí do konca dekády dosiahnuť rozpočtový prebytok a bude si musieť požičiavať peniaze na trhu dlhšie, ako plánovala. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

IFS vo svojej prognóze upozornil, že vláda v Londýne môže začať so znižovaním verejného dlhu až na konci tejto dekády, pretože na výkone jej ekonomiky sa negatíve odrazí odchod z Európskej únie (EÚ).

 

"Fundamenty britskej ekonomiky sú silné, náš rozpočtový schodok klesol o dve tretiny," povedala premiérka pre BBC počas návštevy Indie. Zdôraznila, že vláda je odhodlaná nežiť nad pomery, teda míňať len toľko prostriedkov, koľko má.

 

Vyhlásila tiež, že podľa indických podnikateľov je Británia atraktívnym miestom na podnikanie a investície a chcú rozvíjať vzájomné vzťahy. To pre Britániu znamená väčšiu obchodnú výmenu aj viac pracovných miest.

 

Čo sa týka nadchádzajúcich rokovaní o brexite Mayová pre BBC uviedla, že očakáva ťažké rozhovory. Je však optimistkou a je odhodlaná dosiahnuť čo najlepšiu možnú dohodu pre Britániu a zároveň sa chce chopiť príležitostí, ktoré odchod krajiny z EÚ z globálneho hľadiska prináša.

 

Na otázku, či očakáva prechodnú dohodu s EÚ po roku 2019, v rámci ktorej by Británia ďalej prispievala do rozpočtu únie odpovedala, že v tejto chvíli sa mieni sústrediť len na aktiváciu Článku 50.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies