AKTUALIZOVANÉ Mayová po fiasku vo voľbách už rozdeľuje ministerstvá

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 19:40 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Mayová po fiasku vo voľbách už rozdeľuje ministerstvá

LONDÝN – Ťah britskej premiérky Theresy Mayovej s predčasnými voľbami zrejme nevyšiel tak, ako si predstavovala, namiesto toho aby navýšila počet kresiel pre konzervatívcov, stratila väčšinu v Dolnej snemovni v parlamente. Aj napriek fiasku vo voľbách Mayová oznámila, že vo funkcii premiérky ostáva. Od kráľovnej Alžbety II. dostala súhlas na vytvorenie novej menšinovej vlády.

slovakia

left justify in out

Mayová v priebehu dňa už hovorila aj o rozdelení pozícií vo svojej budúcej vláde. Do koalície chce ísť so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorej 10 poslancov nevyhnutne potrebuje na to, aby mala vláda v parlamente väčšinu. V Mayovej kabinete budú naďalej pokračovať minister zahraničných vecí Boris Johnson, minister obrany Michael Fallon, ministerka vnútra Amber Rudd a minister financií Philip Hammond. Pozíciu si zachová aj minister David Davis, ktorý je poverený rokovaním o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Konzervatívci budú mať spolu s DUP v dolnej komore britského parlamentu spolu len tesne nadpolovičnú väčšinu hlasov. Z celkového počtu 650 kresiel im ich bude patriť buď 328 alebo 329 - podľa toho, kto získa mandát v poslednom obvode, z ktorého výsledky ešte stále nie sú k dispozícii.

 

"Navrhneme, že budeme slúžiť krajine a vytvoríme menšinovú vládu. Dôvodom je to, že Konzervatívna strana podľa mňa nie je stabilná, že premiérka nie je stabilná," uviedol John McDonnell, labouristický tieňový minister financií pre BBC. Taktiež sa zmienil, že labouristi nehodlajú uzatvárať žiadne koaličné dohody s inými stranami.

 

Aj napriek neúspechu vo voľbách predsedníčka vlády prisľúbila, že dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Príslušné rokovania Londýna s Úniou sa majú začať o desať dní, 19. júna. 

 

Zaujímavosťou tohtoročných predčasných volieb v Británii je, že sa ženy dostali do parlamentu v rekordnom počte. Zo 650 členného zboru zákonodarcov, získali najmenej 200kresiel. Mnohí politický analytici hodnotia výsledky volieb za akési zemetrasenie na tamojšej politickej pôde, pričom za skutočného víťaza považujú stranu Jeremyho Corbyna, ktorá pred pár mesiaci ďaleko tratila zo stranou premiérky Mayovej.

 

"Myslím, že Theresa Mayová si dala vlastný gól sezóny," reagoval na predbežné výsledky bývalý kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Gary Lineker. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona