Premiérka Mayová je rozhodnutá obmedziť vstup migrantom do Británie po víťazstve vo voľbách

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 15:11 • 2 min
Premiérka Mayová je rozhodnutá obmedziť vstup migrantom do Británie po víťazstve vo voľbách

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uviedla, že v prípade víťazstva svojich konzervatívcov v parlamentných voľbách chce obmedziť imigráciu do Británie z členských i nečlenských krajín EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová pri predstavovaní volebného programu Konzervatívnej strany vyjadrila presvedčenie, že "imigrácia by sa mala kontrolovať a znižovať." Podľa agentúry DPA Mayová vysvetlila, že v situácii, keď je prílev prisťahovalcov príliš rýchly a ich počet príliš vysoký, "je ťažké vybudovať súdržnú spoločnosť."

 

Mayová uviedla, že v súčasnosti ročná miera migrácie do Británie predstavovala 273.000 osôb, čo je "príliš vysoké" číslo. Podľa oficiálnych štatistík vlani do Británie legálne vstúpilo 596.000 osôb a jej územie opustilo 323.000 ľudí.

 

"Naším cieľom je znížiť prisťahovalectvo na udržateľnú úroveň, čo znamená ročnú migráciu v desiatkach tisíc ľudí, nie v stovkách tisíc, ako sme videli v posledných dvoch desaťročiach," vyhlásila Mayová.

 

Prisťahovalectvo bolo jednou z ústredných tém kampane pred vlaňajším referendom o vystúpení Británie z EÚ, v ktorom sa 52 percent voličov vyslovilo pre brexit.

 

Mayová, ktorá chce obmedziť prisťahovalectvo ľudí z členských štátov EÚ, avizovala, že Británia opustí jednotný trh EÚ, čo súčasne znamená aj ukončenie režimu voľného pohybu pracovnej sily z krajín EÚ. Tento jej plán vyvolal kritiku časti ekonómov - aj vzhľadom na to, že Británia má momentálne najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 1975 - len 4,5 percenta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies