Premiérka Mayová: Británia bude mať s EÚ nový vzťah "šitý na mieru"

NETKY.SK • 3 Október 2016, 07:19 • 2 min
Premiérka Mayová: Británia bude mať s EÚ nový vzťah "šitý na mieru"

LONDÝN - Británia si chce po brexite vyrokovať úplne novú úroveň vzťahov s Európskou úniou, pričom sa nebude usilovať o nórsky ani švajčiarsky model. Britská premiérka Theresa Mayová to uviedla na úvod štvordňového zjazdu Konzervatívnej strany, ktorý sa dnes začal v anglickom Birminghame.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súčasne potvrdila, že Spojené kráľovstvo do konca marca budúceho roka aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne spustí dvojročný proces rokovaní o odchode z EÚ.

 

Mayová vo svojom príhovore odmietla možnosť takzvaného "mäkkého brexitu", ktorý by podľa nej prakticky znamenal pokračovanie členstva Británie v únii, hoci v inej forme. Opačný extrém - "tvrdý brexit" - by zase podľa jej slov viedol k prerušeniu obchodných vzťahov s kontinentálnou Európou.

 

"Nepôjde teda o rokovania, z ktorých by vzišiel vzťah podobný tomu, ktorý sme udržiavali (s EÚ) posledných 40 rokov... Nebude to ani 'nórsky model'. Nebude to ani ' švajčiarsky model'. Bude to dohoda medzi nezávislým, suverénnym Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou," zdôraznila Mayová, ktorú citovala agentúra Reuters.

 

Británia a únia musia však podľa nej zostať priatelia a partneri, a musia naďalej spolupracovať najmä v bezpečnostných otázkach. Spojené kráľovstvo sa podľa Mayovej stane po brexite plne suverénnym štátom, v ktorom budú platiť iba britské zákony.

 

Za vystúpenie Británie z EÚ sa v referende 23. júna vyslovila tesná väčšina britských voličov. Birminghamskému zjazdu konzervatívcov preto prirodzene dominuje problematika brexitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies