Premiérka Jacinda Ardernová dala dcérke meno Neve

NETKY.SK • 24 Jún 2018, 09:35 • 2 min
Premiérka Jacinda Ardernová dala dcérke meno Neve

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerom Clarkeom Gayfordom dali svojej dcérke meno Neve.

slovakia

left justify in out

Ako zároveň uviedli, chcú, aby vyrástla vo svete, kde sa bude môcť sama rozhodovať o svojej kariére aj rodine.

Tridsaťsedemročná Ardernová, ktorá dcérku porodila vo štvrtok v mestskej nemocnici v Aucklande, sa v nedeľu po prvý raz od pôrodu ukázala na verejnosti, keď pred odchodom domov, držiac v náručí dieťa, odpovedala na otázky novinárov.

S výberom mena podľa jej slov bojovali niekoľko mesiacov až sa napokon rozhodli, že počkajú kým príde na svet a uvidia, čo sa najviac hodí. Celé meno dievčatka je Neve Te Aroha Ardern Gayford. Neve pritom podľa Ardernovej znamená "jasná" a "žiarivá", ale tiež "sneh", čo pasuje, pretože dieťa prišlo na svet, keď bol na južnej pologuli zimný slnovrat. Te Aroha je zase "láska" v maorčine, jazyku novozélandských pôvodných obyvateľov. Toto meno podľa političky odráža lásku a veľkorysosť, ktorú im ľudia prejavovali už pred narodením dcéry.

Poznamenala tiež, že dúfa, že jedného dňa nebude také nezvyklé porodiť dieťa počas vládnutia krajine. "Takže dúfam, že sa chlapci a dievčatá dočkajú budúcnosti, kde sa budú môcť sami rozhodovať o svojej rodine a kariére na základe toho, čo chcú a čo ich robí šťastnými," vyjadrila sa.

Ardernová sa stala druhou zvolenou svetovou líderkou modernej doby, ktorá porodila počas svojho funkčného obdobia. Prvou bola zosnulá pakistanská premiérka Bénazír Bhuttová, ktorá v roku 1990 priviedla na svet dcéru Bachtawar.

Premiérka plánuje byť šesť týždňov na materskej dovolenke. Zatiaľ ju zastuje vicepremiér Winston Peters.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona