Premiérka I. Radičová stojí za odmietnutím pôžičky pre Grécko

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:01 • 2 min
Premiérka I. Radičová stojí za odmietnutím pôžičky pre Grécko

Premiérka I. Radičová stojí za odmietnutím pôžičky pre Grécko

slovakia

left justify in out

Slovenská premiérka Iveta Radičová povedala v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT), že neľutuje rozhodnutie slovenského parlamentu, ktorý odmietol podieľať sa na finančnej pomoci Grécku.
      "Vychádza to z mojich hodnôt. Nebudem meniť svoj hodnotový systém," uviedla Radičová, ktorú FT označil za "bojovnú" premiérku. "Je to problém tých krajín, ktoré sa správali nezodpovedne, ktoré porušovali zmluvu a pakt stability." Dodala, že si nevie predstaviť, ako by mohla slovenským voličom vysvetliť poskytnutie pôžičky vo výške 816 miliónov eur pre Grécko, keď štartuje program konsolidácie verejných financií, ktorý má znížiť deficit o 1,7 miliardy eur. "Pre mňa to znamená, že by som musela zvýšiť DPH na 23 %."
      FT pripomína, že vláda sa chystá dočasne zvýšiť daň z pridanej hodnoty (DPH) z 19 % na 20 % a znižuje mzdy a obmedzuje počet zamestnancov vo verejnom sektore. Celkovo by Radičovej kabinet mal na budúci rok ušetriť 970 miliónov eur, pričom zvyšných 730 miliónov eur by malo pochádzať zo zvýšenia príjmov. Schodok slovenského rozpočtu v tomto roku dosiahne približne 8 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je podľa FT "dedičstvom populistickej vlády Roberta Fica".
      Víťazstvo pravicových strán v júnových voľbách je podľa FT súčasťou širšieho posunu v rámci strednej Európy smerom k stredo-pravým stranám. Voliči, ktorých zaskočila hospodárska kríza, totiž viac veria konzervatívnym stranám, že dokážu vyviesť ich krajiny z ekonomických problémov. Slovenskí voliči dali opätovne dôveru stranám, ktoré zrealizovali reformy a premenili Slovensko na najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v rámci EÚ, uvádza FT.
      Vlani slovenská ekonomika klesla o 4,7 %, pričom hlavnou príčinou bola recesia v Nemecku, ktoré je najväčším obchodným partnerom Slovenska. Tento rok by mala slovenská ekonomika rásť tempom na úrovni okolo 4 %. "Nachádzame sa v skutočne hlbokej hospodárskej a finančnej kríze," uviedla Radičová. V budúcom roku prisľúbila zníženie deficitu na 4,9 % HDP a do roku 2013 pod 3-% hranicu. "Tieto škrty boli najťažšími rozhodnutiami v mojom živote."
      Platy by sa mali znížiť aj ústavným činiteľom, vrátane prezidenta, pripomína FT. Je to symbolický krok, ale "tí, ktorí sú zodpovední za schodok, budú musieť platiť".
      Radičová tiež prisľúbila tvrdé opatrenia proti korupcii, ktorá sa rozbujnela predovšetkým pri štátnych tendroch. "Korupcia je jednou z najväčších prekážok pre prílev zahraničných investícií na Slovensko. Urýchlene budeme riešiť tento problém."

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies