Premiérka I. Radičová prednášala gymnazistom

NETKY.SK • 8 Október 2010, 06:53 • 2 min
Premiérka I. Radičová prednášala gymnazistom

Premiérka I. Radičová prednášala gymnazistom

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová začala dnešnú popoludňajšiu pracovnú návštevu dolnooravskej metropoly stretnutím s gymnazistami. Priamo v jednej z tried Gymnázia P. O. Hviezdoslava prednášala približne 70 mladým ľuďom o princípoch sociálnej spravodlivosti v spoločnosti a diskutovala s nimi na aktuálne témy budúcnosti slovenského školstva.
"Neskrývam, že profesia pedagóga a akademická pôda sú mojou srdcovou záležitosťou. Učiteľstvo mám rada, robím ho s láskou a nerada by som sa ho vzdala. Pokiaľ dostanem šancu a pozvanie vrátiť sa k nemu, zopakovať si niektoré prednášky a najmä vypočuť si dobré otázky, ktoré ma doslova naštartujú, tak to veľmi rada prijímam," povedala pre TASR.
Otázky študentov smerovali predovšetkým k fungovaniu školského systému. "Dlhé desaťročia rozprávame o potrebe zmeny obsahu vzdelávania už od základnej školy. Pri súčasnej záplave informácií a jednoduchom prístupe k nim prostredníctvom internetu je základom úspechu vedieť potrebné fakty hľadať, rýchle spracovať, analyzovať a, samozrejme, používať. Potrebujeme vychovávať samostatne mysliacich a tvoriacich mladých ľudí," pokračovala Radičová.
"Predpokladám, že vláda veľmi rýchlo predstaví postup obsahovej reformy nášho školstva. Máme prvoradý zámer zlepšiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania. V minulosti sme sa viac sústredili na kvantitu, čiže zvýšenie počtu vysokoškolsky vzdelaných ľudí a, povedzme si úprimne, kvalita išla trochu bokom. To treba rýchlo zmeniť za pomoci pedagógov, vedy, výskumu, medzinárodných projektov a kontaktov," zdôraznila.
Príležitosť diskutovať s predsedníčkou vlády ocenili aj študenti. "Určite to nebola každodenná príležitosť a možno pre niektorých aj inšpirácia do ďalšieho štúdia," skonštatovala štvrtáčka Lenka Maťugová. "Aj keď sa chcem orientovať skôr na prírodné vedy, dozvedel som sa zaujímavé veci. Potešilo ma najmä uistenie, že šikovní absolventi si nájdu v živote uplatnenie a tiež ľudská bezprostrednosť premiérky," dodal ďalší maturant Martin Prachár.    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona