PREMIÉRKA: Dnes som musela urobiť najťažšie rozhodnutie v živote

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 12:47 • 2 min
PREMIÉRKA: Dnes som musela urobiť najťažšie rozhodnutie v živote

PREMIÉRKA: Dnes som musela urobiť najťažšie rozhodnutie v živote

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) musela dnes ráno urobiť najťažšie rozhodnutie v živote. Priznala to vo svojom príhovore na podujatí Naše mesto 2011 v súvislosti s ďalším osudom nepokojmi zmietanej Líbye.
"Bola to zodpovednosť v mojich rukách a ja som mala 30 minút. Dúfam, že som urobila dobré rozhodnutie," povedala. Bližšie však svoje stanovisko komentovať nechcela.
Pre TASR zdôraznila, že v týchto dňoch sa nielen USA ale aj Európa rozhoduje, ako bude reagovať na situáciu v severnej Afrike a najmä v Líbyi. "Podpora demokracie, podpora tých, ktorí chcú byť súčasťou sveta, v ktorom nie sú pošliapavané ľudské práva, je nielen naším právom ale povinnosťou. Rozhodovanie v týchto dňoch je rozhodovaním, akými prostriedkami a akým spôsobom pomôcť, prípadne zasiahnuť. Je to ťažké rozhodovanie," vyhlásila.
Radičová však trvá na tom, že Slovensko presadzuje iné cesty riešenia situácie v Líbyi, ako je vojenský zásah. "Na tomto stanovisku sa nemení nič. Podstatné je, že chceme plnohodnotne podporiť humanitárnu pomoc, ktorá je nevyhnutná a v tých ďalších krokoch prebiehajú dnes vážne rozhovory," vysvetlila. Aký bude ich výsledok, nechcela prognózovať. "Je to príliš citlivá a delikátna téma a nebudem predbiehať," dodala.
Po pondelkovom (7.3.) rokovaní Koaličnej rady avizovala, že Slovensko je skôr za použitie ostatných nástrojov ako za vojenský zásah v Líbyi. Už  v piatok (11.3.) sa má totiž na mimoriadnom summite v Bruseli situáciou v tejto africkej krajine zaoberať EÚ. Podľa premiérky budeme presadzovať veľmi tvrdé sankcie a "v rámci našich možností podporu demokratických síl v krajine".
Únia už proti režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sankcie prijala. Viaceré členské krajiny však vyzvali na uskutočnenie osobitného summitu, ktorý by sa venoval otázkam ďalších opatrení. Prípravou vrcholnej schôdzky je poverená šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona